8.2 C
De Bilt

Warmtevisie: ‘Nu isoleren, straks aardgasvrij’ in 2050

Huizen – Nu Isoleren, Straks Aardgasvrij De gemeente Huizen wil in 2050 klimaatneutraal en aardgasvrij zijn. Elke gemeente in Nederland maakt hiervoor een visie waarin staat hoe dat in de gemeente wordt georganiseerd. Dit heet de Transitievisie Warmte, kortweg warmtevisie. De warmtevisie van Huizen is in december 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. Op www.huizen.nl/warmtevisie is sinds deze week ook de digitale publieksversie te bekijken.

In woord en beeld meegenomen op de route naar aardgasvrij

In de digitale omgeving van de warmtevisie wordt de lezer in woord en beeld meegenomen op de route naar aardgasvrij. Dat gaat niet overhaast, maar stap voor stap in lijn met de titel van de warmtevisie ‘Nu isoleren, straks aardgasvrij‘. Het verhaal is opgedeeld in zes hoofdstukken waar de lezer doorheen kan scrollen of direct kan doorklikken naar een onderwerp naar keuze. Er wordt uitleg gegeven over de warmtevisie en de route naar een aardgasvrije toekomst. Inwoners kunnen ook zien welk alternatief voor aardgas voor hun wijk het meest kansrijk is. Dat is volgens de inzichten van nu en nog geen definitieve keuze.

In de warmtevisie staat verder omschreven dat isoleren eerst geregeld moet zijn voordat de overstap naar aardgasvrij gemaakt kan worden. Toch kunnen  inwoners van Huizen nu al keuzes maken om hun woning te verduurzamen. In de warmtevisie worden mogelijke keuzes toegelicht aan de hand van de meest waarschijnlijke toekomstige warmtetechniek.

‘Warmtevisie goed uitleggen’

Wethouder Bert Rebel (Duurzaamheid en Milieu) is zeer content met de digitale publieksversie. “De warmtevisie is deels een technisch verhaal. Daar ontkom je helaas niet aan. Toch willen we de visie die er nu ligt, goed uitleggen. Dit onderwerp raakt namelijk iedereen. We willen allemaal een schone, groene toekomst voor ons en onze kinderen. De stap naar aardgasvrij kunnen we echter pas maken als er een goed alternatief is. En met goed bedoel ik: betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam. De warmtevisie beschrijft hoe we de weg naar een aardgasvrije toekomst willen bewandelen en wat inwoners nu al kunnen doen om hun woning daarop voor te bereiden”, aldus Bert Rebel.

De digitale omgeving van de warmtevisie is te bekijken via www.huizen.nl/warmtevisie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio