19.6 C
De Bilt

Pieter Broertjes bereikt volgend jaar maximumleeftijd burgemeester

Hilversum – Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum pakt in september zijn werkzaamheden op. “Vanaf dat moment ben ik weer volop in charge. Daar kijk ik enorm naar uit”, aldus Broertjes. De burgemeester blijft aan tot het voorjaar van 2022, zo heeft hij vanavond laten weten in een een videoboodschap tijdens de raadsvergadering. Broertjes neemt afscheid omdat hij in 2022 zeventig jaar wordt. In de wet is bepaald dat dit de maximumleeftijd van een burgemeester is. Morgen start de procedure voor een nieuwe burgemeester.

Pieter Broertjes

Pieter Broertjes: “Al ruim voordat ik ziek werd, heb ik mijn aftreden besproken met de fractievoorzitters van de grootste partijen: Hart voor Hilversum, VVD en D66. Met elkaar kwamen we tot de conclusie dat de lokale gemeenteraadsverkiezingen van 2022 het meest natuurlijke moment van aftreden is. Hierdoor is het niet alleen een nieuwe start voor de gemeenteraad en het college, maar ook voor de aantredende burgemeester. Bijkomend voordeel is dat ik in de periode van de huidige gemeenteraad afscheid neem. Dit vertrek is overigens met pijn in het hart. Maar ik heb geen keuze: het is wettelijk bepaald dat een burgemeester niet ouder dan zeventig jaar mag zijn.” 

Tien jaar burgemeester

Pieter Broertjes werd in juli 2011 benoemd tot burgemeester van Hilversum. “Volgende maand is dat precies tien jaar geleden. Een prachtige mijlpaal waar ik bijzonder trots op ben. Het is een feest om deze stad te dienen. Samen met bewoners, raadsleden en collegeleden hebben wij gewerkt aan een stad die groener, mooier en veiliger is geworden. En we hebben Hilversum weer als Mediastad op de kaart gezet.

Ik verheug mij erop om aan het eind van de zomer – na mijn herstel – de draad op te pakken en vol energie aan het werk te gaan. Tot mijn vertrek – in het voorjaar van 2022 – blijf ik hard werken voor de stad die mij lief is. Ik wil een stad achterlaten waar ik trots op kan zijn!”

Procedure nieuwe burgemeester

Aan de benoeming van een burgemeester gaat een uitgebreide procedure vooraf. Dit gebeurt onder leiding van de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk. De gemeenteraad speelt daarbij een belangrijke rol. Zij stelt onder andere het profiel van de burgemeester op. Een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad krijgt inzage in alle sollicitaties. Deze vertrouwenscommissie doet vervolgens een voordracht aan de raad. De gemeenteraad draagt daarna een kandidaat voor benoeming voor.

Benoeming door de Kroon

De benoeming gebeurt door de Kroon: de koning en de verantwoordelijke minister. In dit geval is dat de minister van Binnenlandse Zaken. Na gemiddeld zes maanden wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd en door de commissaris van de Koning beëdigd. Burgemeesters worden benoemd bij Koninklijk Besluit voor een periode van zes jaar.

Videoboodschap voor bewoners

Pieter Broertjes heeft afgelopen week ook een videoboodschap opgenomen speciaal voor inwoners. De video is hier te bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio