23.7 C
De Bilt

Regionale Herdenking Nederlands-Indië Gooi en Vechtstreek op 15 augustus 2021

Hilversum – Burgemeester van Laren, Nanning Mol, spreekt dit jaar bij de regionale Indië Herdenking namens de gemeenten in het Gooi. De Hilversumse stadsdichter Charlotte de Raad heeft speciaal voor deze herdenking een gedicht gemaakt. Op 15 augustus wordt bij het Indië monument op de Noorderbegraafplaats in Hilversum stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap-periode.

Nationale herdenking

Al sinds jaar en dag is 4 mei de datum waarop wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken – op 5 mei vieren wij de bevrijding. Maar op 5 mei was de oorlog niet afgelopen. In het voormalig Nederlands-Indië ging de strijd in alle hevigheid verder en pas op 15 augustus capituleerde Japan. De slachtoffers van de Japanse bezetting en van de daaropvolgende Bersiap-periode worden nationaal op 15 augustus herdacht bij het Indië Monument in Den Haag en sinds jaren ook regionaal in Hilversum.

Japanse overheersing

“Op 15 augustus herdenken we allen die ten gevolge van de Japanse overheersing (1942-1945) en de daarop volgende Bersiap het leven lieten. Samen staan we stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en het leed dat velen is aangedaan. Door te herdenken houden we onze geschiedenis in voormalig Nederlands-Indië en onze Indische identiteit levend. Vele doden zijn te betreuren. Aan hen, de overlevenden en de daarop volgende generaties zijn we verplicht om deze oorlogsherinneringen duidelijk in onze geschiedenisverhalen te benoemen.” aldus burgemeester Nanning Mol.

Regionale herdenking

Het betreft een openbare regionale herdenking voor de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren. De herdenking wordt muzikaal omlijst door muziekgroep Family and Friends en Muziekgezelschap Excelsior.

Iedereen is van harte welkom, maar er wordt verzocht om goed te letten op de Coronamaatregelen.

datum:             zondag 15 augustus 2021

adres:              Noorderbegraafplaats, Laan 1940-1945 nummer 2 te Hilversum

inloop:             14.30 – 15.00 uur

aanvang:         15.00 uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio