9.2 C
De Bilt

Startschot aanpak afrit A27 en HOV-haltes Eemnes door minister Harbers

Minister Mark Harbers, van Infrastructuur en Waterstaat, markeerde de start van de verbreding van de afrit A27 en de aanleg van HOV-bushaltes Eemnes, met de onthulling vanmiddag van een bouwbord langs de Zuidersingel. Het werk zal tot een betere doorstroming op de A27 leiden, en daarmee tot een vlottere verkeersafwikkeling in Eemnes en de omliggende regio. Met de HOV komt er een snelle OV-verbinding met Amsterdam, Hilversum, Utrecht en Almere.

Onthulling bouwbord voor aanpak afrit

De onthulling van het bouwbord werd voorafgegaan door een feestelijke samenkomst in een tent aan de Roodzwenk. Daarbij waren o.a. gedeputeerden van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, wethouders Verkeer en Vervoer van de regio’s Amersfoort en Gooi en Vechtstreek en diverse omwonenden aanwezig.

Aanpak A27
Aanpak A27 – Foto: Margot Brakel

Gezamenlijke inspanning

Wethouder Theo Reijn, gastheer van de bijeenkomst: “Het is vaak erg druk op de afrit van de A27. Dat is dan niet alleen in Eemnes, maar tot in de wijde omtrek merkbaar. Eemnes heeft echt een schakelfunctie in de regio. Het is van groot belang dat het verkeer nu en in de toekomst in goede banen wordt geleid. We zetten niet alleen in op een betere bereikbaarheid met de auto, maar ook op een betrouwbaar, snel en comfortabel OV-netwerk.

Ik ben dan ook heel blij dat het is gelukt om het werk aan de A27 en de HOV te combineren tot één integraal project. Dit is een gezamenlijke inspanning van Rijk en regio: niet alleen Rijkswaterstaat, maar ook de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland dragen hun steentje hieraan bij. Dat we deze integrale aanpak gezamenlijk mogen aftrappen met een bezoek van minister Harbers is echt de kers op de taart”.

Bezoek minister Harbers
Bezoek minister Harbers – Foto: Margot Brakel

Aanpak files

Om de files op de afrit aan te pakken wordt de afrit verbreed en worden de kruispunten met slimme verkeerslichten uitgevoerd. Deze verkeerslichten reageren op het aanbod auto’s of fietsers. De HOV-bus zal aan de linkerkant van de afrit afbuigen om zo makkelijk naar de haltes te rijden. Deze komen aan beide zijden van de A27 te liggen en worden voorzien van P + R- plekken en fietsenstallingen.

Groenstrook Roodzwenk

Voorafgaand aan de grote infrastructurele werkzaamheden wordt de groenstrook tussen de Zuidersingel en de Roodzwenk/Vierkante Bosje opnieuw ingericht. Deze ligt tegenover de afrit en toekomstige HOV-haltes. In goed overleg met de aanwonenden is een ontwerp voor de groenstrook gemaakt. De strook wordt verdeeld in drie delen, waarbij het middelste deel een natuurlijk karakter krijgt, en de andere twee een wat strakkere uitstraling. In de hoek met de Stadwijksingel komt een natuurlijke oever die kinderen uitnodigt om te spelen.

Het gehele project wordt deze zomer aanbesteed en moet medio 2023 worden opgeleverd. 

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio