14.8 C
De Bilt

Verborgen verleden Hilversum onthult met lancering App fietstochten

Hilversum kent een verborgen geschiedenis, waarin diamanten de hoofdrol speelden. Vanaf 1887 tot ongeveer 1930 heeft de diamantindustrie een grote impact op Hilversum. Op het hoogtepunt in 1912 zijn er zeventien slijperijen te vinden. Na Amsterdam kent Hilversum de grootste concentratie diamantbewerkers (minimaal 500) die naar de hoofdstad forensen of hier werkzaam zijn. De enige monumentale slijperij die nu nog in Hilversum te vinden is, is aan de overkant van het spoor: de voormalige slijperij De Volharding aan de Liebergerweg.

Verborgen geschiedenis in diamanten

Om deze rijke, verborgen geschiedenis te delen met Hilversummers heeft de gemeente, samen met Zonnestraal en Leo Kerkhoff van SteengoedErfgoed.nl, een App ontwikkeld om fietstochten te ondersteunen. Door middel van deze App worden filmpjes, archiefmateriaal, materiaal uit de Hilversumse collectie, geluidsfragmenten en andere digitale ondersteuning gebruikt, die de gebruiker tijdens de route makkelijk kan raadplegen.

Lancering App

Afgelopen zaterdag lanceerde wethouder Bart Heller (monumenten) deze app in aanwezigheid van een groep geïnteresseerde Hilversummers en ging samen met hen de route fietsen. “Het zijn prachtige, verborgen verhalen die dankzij deze app allemaal tot leven komen. Er staan filmpjes op van vroeger en foto’s, maar ook geluidsfragmenten.”

LAYERS

De App heet LAYERS en is te downloaden via de appstore of googleplay store en de fietstocht onder de naam: Diamonds are for ever. De fietstocht begint bij het Oosterspoorplein, eindigt bij Zonnestraal en bedraagt ongeveer 9 km.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio