14.8 C
De Bilt

Zwerfafval tegengaan met extra maatregelen

Baarn – In deze tijden waarin mensen meer thuis zitten, zien afvalinzamelaars dat de hoeveelheid huishoudelijk afval toeneemt. Ook zien gemeentes door heel Nederland dat meer afval naast afvalcontainers en prullenbakken of zelfs midden op straat terecht komt. Dat levert zwerfafval op. Ook in de gemeente Baarn is dat helaas het geval. Daarom neemt de gemeente de komende tijd een aantal extra maatregelen.

Vaker legen voor minder zwerfafval

Omdat de openbare prullenbakken in de centrumstraten van Baarn momenteel sneller vol raken, is besloten om deze voorlopig vaker te legen. Ondertussen wordt onderzocht of het verstandig is om extra prullenbakken te plaatsen, die ook goed in het vernieuwde straatbeeld passen. Het extra legen van de prullenbakken zal in het weekend van 23 mei al beginnen.

Bijplaatsingen

Er is een aantal plekken in Baarn waar herhaaldelijk zwerfafval naast bovengrondse of ondergrondse containers wordt geplaatst. Bijvoorbeeld het parkeerterrein Laanstraat, waar de papiercontainer momenteel extra veel papier en karton te verwerken krijgt. Daarom wordt de capaciteit voor papier en karton op deze locatie uitgebreid. Een andere ‘hotspot’ is bij de Sonneveltflats waar vaak afval wordt gedumpt bij de tijdelijke bovengrondse containers. Deze containers worden op termijn vervangen door nieuwe ondergrondse containers en ondertussen houdt de gemeentelijke handhaving extra toezicht.

Juist aanbiedgedrag

Omdat er meerdere plekken zijn waar regelmatig zwerfafval naast containers wordt geplaatst en omdat de handhavers niet overal tegelijk kunnen zijn, is het op heterdaad betrappen lastig. Daarom worden de komende tijd ook andere effectieve methodes onderzocht om het juiste aanbiedgedrag bij mensen te stimuleren.

Algemene oproep

Ten slotte geldt ook een algemene oproep aan mensen om juist in deze lastige tijden rekening met elkaar te houden en verantwoordelijkheid te nemen –  óók voor het eigen afval en de directe leefomgeving. Voor afval dumpen is geen excuus. Grofvuil kan men thuis op laten halen door het Kringloopcentrum (afspraak maken via tel.nr. 085-0185579). Verder is het recyclingstation geopend voor het brengen van huishoudelijk en ander afval als men er thuis echt geen plek meer voor heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio