5.7 C
De Bilt

Busvervoer tijdens daluren, weekenden en feestdagen gratis voor minima

Het busvervoer in de regio blijft gratis voor minima uit de Hoeksche Waard tijdens daluren, weekenden en feestdagen. Het college van burgemeester en wethouders besloot het ‘Dal Vrij busabonnement’ na een pilot van 2 jaar structureel aan te bieden aan inwoners met een inkomen tot 130% van de toepasselijke bijstandsnorm.

Het besluit betekent dat ook na de proefperiode – van 1 oktober 2021 tot en met 30 september 2023 – inwoners met een laag inkomen gratis gebruik kunnen maken van het busvervoer van Connexxion in de regio’s Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee, provincie Zeeland en Zuid-Holland tot aan station Dordrecht en het Rotterdamse Zuidplein. Een abonnement is geldig voor de duur van een jaar vanaf de datum van toekenning. Het kan gebruikt worden voor het reizen op maandag tot en met vrijdag na 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de gehele dag. Er zijn tot nu toe 1189 abonnementen verstrekt in de Hoeksche Waard.

Succesvolle proefperiode met busvervoer

Er is onderzoek gedaan naar de verwachtingen en ervaringen van inwoners die het abonnement hebben aangevraagd en toegewezen hebben gekregen. Daaruit blijkt dat de deelnemers tevreden zijn met het abonnement en er veel gebruik van maken. Het geeft meer (keuze)vrijheid en mensen kunnen vaker eropuit gaan. Naast het minder afhankelijk zijn van anderen, heeft het ook een positief effect op de financiën en het welbevinden. Tot slot blijkt dat abonnementhouders de auto – als zij deze bezitten – vaker laten staan.

Meedoen in de samenleving

Wethouder Paul Boogaard (sociale zaken): “De Hoeksche Waard is een uitgestrekt gebied, waardoor je soms lange afstanden moet afleggen om bij iemand op bezoek te gaan of activiteiten te ondernemen. Inwoners met een laag inkomen die gebruik maken van het abonnement voor busvervoer kunnen hiermee beter en meer meedoen in de samenleving. Ook gebruiken zij waar mogelijk de bus in plaats van de auto. Daarmee draagt het bij aan meer duurzame reisbewegingen in de Hoeksche Waard.”

Aanvragen abonnement

Het Dal Vrij busabonnement kan worden aangevraagd via de website van gemeente Hoeksche Waard. Inwoners die hulp nodig hebben bij het aanvragen of graag willen spreken met een medewerker van de gemeente kunnen contact opnemen via telefoonnummer 088 – 647 36 47 of mailen naar info@gemeentehw.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio