15.1 C
De Bilt

Gemeente vraagt mantelzorgers om mening

Hoeksche Waard – Gemeente Hoeksche Waard heeft onderzoeksbureau Newcom opdracht gegeven onderzoek te doen naar de Mantelzorgagenda en daarmee ook naar de Blijk van Waardering voor mantelzorgers. Dit onderzoek start in de week van 20 februari. Alle mantelzorgers, die staan ingeschreven als mantelzorger bij MEE Mantelzorg, ontvangen een brief of e-mail met een uitnodiging voor deelname aan het onderzoek.

Aanleiding onderzoek

In november 2022 ontvingen alle mantelzorgers, die staan ingeschreven bij MEE Mantelzorg, een Blijk van Waardering. Deze zag er anders uit dan in voorgaande jaren. In plaats van een cadeaubon viel een cadeaupakket met een aantal producten op de deurmat. Ondanks het zorgvuldig samenstellen viel dit pakket niet bij iedereen in goede aarde. Deze signalen kwamen bij zowel MEE Mantelzorg als gemeente Hoeksche Waard binnen. In vervolg hierop startten enkele mantelzorgers een petitie en vond een gesprek plaats tussen een aantal mantelzorgers en wethouder Blaak-van de Lagemaat (Zorg & Welzijn). Ook werden raadsvragen beantwoord.

Omdat we onze mantelzorgers erg waarderen en een warm hart toedragen, nemen we de ontvangen signalen serieus. Afgesproken werd dat de gemeente de Mantelzorgagenda en daarmee de Blijk van Waardering begin 2023 evalueert. Een tussenevaluatie van de Mantelzorgagenda stond al op de planning. Dit gebeurt nu aan de hand van een onderzoek, waarin ook de Blijk van Waardering wordt meegenomen.

Start online onderzoek vanaf 20 februari

Vanaf 20 februari start het onderzoek onder alle mantelzorgers, die staan ingeschreven bij MEE Mantelzorg. Onderzoeksbureau Newcom voert dit onderzoek uit in opdracht van de gemeente. Met een kwantitatief online onderzoek wordt mantelzorgers naar hun mening gevraagd. Dit betekent dat álle mantelzorgers hun stem kunnen laten horen. Een ander voordeel is dat we verschillende groepen mantelzorgers (jonge -, werkende -, oudere mantelzorgers en ouders van een zorgintensief kind) kunnen onderscheiden. Zij hebben verschillende behoeften. 

Aantal interviews

Naast het online onderzoek gaat het onderzoeksbureau met een aantal mantelzorgers in gesprek in de vorm van diepte-interviews. Dit gebeurt om de onderzoeksresultaten te verduidelijken, zodat we hiermee gericht aan de slag kunnen gaan. Newcom zorgt ervoor dat de verschillende groepen mantelzorgers voldoende vertegenwoordigd zijn in deze gesprekken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op www.gemeentehw.nl (onder Actueel). In dit nieuwsbericht vinden mantelzorgers ook de link naar de vragenlijst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio