14.5 C
De Bilt

Hoeksche Waard maakt zich hard voor structureel meer geld vanuit het Rijk voor uitvoering taken Omgevingswet

Gemeente Hoeksche Waard roept de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) op om bij het Rijk aan te dringen op structureel meer geld voor alle gemeenten voor de uitvoering van de Omgevingswet. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op het VNG-congres op woensdag 14 juni heeft gemeente Hoeksche Waard hiervoor een motie ingediend. Dit omdat de uitvoering van de nieuwe wet extra kosten met zich meebrengt, die niet waren voorzien.

Het gaat om kosten voor extra mensen die nodig zijn om taken goed uit te voeren en voor de verzwaring van bestaande functies. “De afspraak tussen Rijk, provincies en gemeenten is dat uitvoerende partijen met de invoering van de Omgevingswet er financieel niet op achteruit zouden gaan. Dat blijkt nu wel het geval.”, aldus wethouder Adriaan van der Wulp (Ruimtelijke Ordening, Omgevingswet).

Omgevingswet in Hoeksche Waard

De nieuwe Omgevingswet brengt voor gemeenten nieuwe taken en een verzwaring van bestaande taken met zich mee. Om hierop goed voorbereid te zijn, heeft de gemeente de afgelopen 2 jaar uitvoerig geoefend met deze nieuwe taken en de uitvoering daarvan. Daarbij zijn verschillende deskundigen ingeschakeld. Wethouder Van der Wulp: “Het blijkt dat de kosten voor de uitvoering van de Omgevingswet fors hoger uitvallen dan door het Rijk werd verwacht en berekend. We zijn hier echt van geschrokken. Deze kosten zijn namelijk ook nog eens structureel. We willen als gemeente onze dienstverlening en onze taken goed kunnen blijven uitvoeren. Daarvoor is blijvend extra geld nodig voor de langere termijn.” 

Steun van andere gemeenten

De gemeente diende daarom een motie in op het VNG-congres. Niet alleen roept Hoeksche Waard hierin op om extra geld van het Rijk voor de langere termijn. Ook moet er een tijdelijke oplossing komen tot het extra geld voor de langere termijn beschikbaar komt. De motie van Hoeksche Waard kreeg volop steun van de andere gemeenten en werd unaniem aangenomen. De VNG zal nu bij het Rijk aandringen op het beschikbaar stellen van extra geld, zodat gemeenten hun taken onder de Omgevingswet goed kunnen blijven uitvoeren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio