15.6 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Hoeksche Zuivel opent seizoen als Foodlab-locatie

Deze week opende Hoeksche Zuivel de deuren van de vernieuwde winkel in Maasdam. Wethouder Paul Boogaard (Economie) maakte meteen van de gelegenheid gebruik om een herkenningsteken van Foodlab Hoeksche Waard te overhandigen. De drukbezochte opening was ook de start van het nieuwe ijsseizoen. Hoeksch IJs is een van de meest bekende producten van Hoeksche Zuivel.

Hoeksche Zuivel wereldberoemd in de Hoeksche Waard

Hoeksche Zuivel geniet de laatste jaren een enorme bekendheid in de Hoeksche Waard. Een van de verse zuivelproducten van eigen koeien is het Hoeksch IJs. Ondanks de ligging middenin de polder, weten bezoekers trouw de boerderij van de familie Commijs te vinden. Petra Commijs: “In onze nieuwe winkel is ons huidige assortiment flink uitgebreid.

Allerlei lekkernijen

Naast zuivel en ijs kunnen bezoekers jam, honing, mosterd, kaas, chocolade, sappen, quinoa en zoete aardappelen uit de Hoeksche Waard kopen. Met de opening van de winkel is ook het ijsseizoen van start gegaan. De scheptoog staat weer vol met vers gedraaid ijs.

Hoeksche Zuivel – Foto: Casper Streefkerk

Korte keten ambities

Nu moet alleen het weer nog een beetje meewerken!” Met deze winkel draagt Hoeksche Zuivel bij aan de korte keten ambities van Foodlab Hoeksche Waard. Boogaard: “Je staat hier letterlijk tussen de koeien, de bron van veel van de producten die we consumeren. Het is waardevol om van dichtbij te zien waar ons voedsel vandaan komt en dat we de afstand tussen boer en consument verkleinen.”

Nieuwe productiehal

Bezoekers konden deze week ook een exclusief kijkje nemen in de nieuwe productiehal die Hoeksche Zuivel naar verwachting met Pasen in gebruik neemt. In vergelijking met de oude ruimte is er een flinke efficiëntieslag gemaakt door het deels of volledig automatiseren van processen zoals etiketteren en afvullen. Daarnaast is er flink verduurzaamd. Met het hergebruiken van koelwater, elektrisch verwarmen en gebruik van zonnepanelen is de productielocatie van Hoeksche Zuivel bijna energieneutraal.

Foodlab Hoeksche Waard

De toekomst van de agrarische sector hangt sterk samen met het succes van een aantal belangrijke opgaven. Een afnemende bodemkwaliteit, lage voedselprijzen, wetten en veranderingen van het klimaat maken het leven van de agrarisch ondernemer er niet eenvoudiger op. Dat betekent dat elke vierkante meter landbouwgrond steeds minder op kan gaan leveren in de toekomst. Foodlab Hoeksche Waard is een verzamelnaam van initiatieven die bijdragen aan een betere toekomst voor de boeren.

Hierbij wordt ingezet op gezonde bodems door onderzoek en ontwikkeling op het gebied van volhoudbare landbouw, korte ketens die de afstand tussen boer en consument verkleinen en educatie. Hoeksche Zuivel en andere Foodlab-locaties zijn overzichtelijk weergegeven op de digitale belevingskaart van www.visithw.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio