17.1 C
De Bilt

HW zoemt plant recordhoeveelheid struiken op één dag

Hoeksche Waard – Op maandag 20 december organiseerde HW zoemt, afdeling West, een unieke plantactie. Op vier verschillende locaties zijn in één dag in totaal 560 inheemse struiken geplant. Met de plantactie willen HW zoemt en de daarbij aangesloten organisaties en vrijwilligers, de biodiversiteit in de Hoeksche Waard een impuls geven. De aanplant van inheemse struiken helpt insecten, vogels en kleine zoogdieren. Gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta financierden de actie en leverden mensen en materieel.

HW Zoemt

Gert Huijzers van HW zoemt West coördineerde de actie en is onder de indruk van de hoeveelheid werk die is verzet. Hij noemt de actie om meerdere redenen uniek: “Prachtig om te zien dat we niet alleen nieuwe verbindingen voor insecten en andere dieren maken, maar ook tussen de deelnemende organisaties in HW zoemt. Fantastisch!” Medewerkers van Hoekschewaards Landschap, team Groen van gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta hielpen maandag mee om de recordhoeveelheid van 560 struiken de grond in te krijgen.

Herstel van biodiversiteit

Wethouder Paul Boogaard van gemeente Hoeksche Waard: “Deze plantactie onderstreept hoe belangrijk alle deelnemende organisaties en vrijwilligers het vinden om in de Hoeksche Waard samen tot herstel van biodiversiteit te komen. Het is heel mooi dat dit gezamenlijke doel en de bijbehorende energie tot concrete en goede acties leiden.”

Werken aan de natuur

Heemraad Groen Henk van der Drift van waterschap Hollandse Delta: “Een mooie samenwerking. Het planten van struwelen sluit aan bij het groenbeleidsplan van ons waterschap. Hollandse Delta werkt aan de natuur op de dijken, in en rond sloten en langs de wegen en fietspaden in de Hoeksche Waard en in ons hele werkgebied.”

Verbinden

Op vier locaties ging de schop de grond in: begraafplaats Piershil, Buitenom / Oud Piershilseweg, Molendijk Goudswaard en het fietspad bij de brug over het Piershilse Gat. De geplante struiken komen allemaal van oorsprong in Nederland voor. De locaties waar de struiken zijn neergezet, zijn zo gekozen dat ze voor dieren een soort springplank zijn naar een volgende groene locatie. Veel insecten kunnen bijvoorbeeld geen grote afstanden overbruggen. Door aan te planten op deze locaties, probeert HW zoemt de huidige losse stukken groen (veelal natuurgebieden) met elkaar te verbinden. Op die manier hebben insecten, maar ook veel andere kleine dieren, een grotere overlevingskans.

Herstel

Dat is hard nodig, want uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat de afgelopen decennia insecten en andere dieren het bijzonder moeilijk hebben. De biodiversiteit staat onder druk. Met het aanbrengen van inheemse beplanting en bijvoorbeeld ander maaibeheer van bermen en dijken, zorgen HW zoemt en de daarbij aangesloten organisaties voor een eerste herstel. Deze grote plantactie werd mogelijk gemaakt door gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta.

Gert Huijzers: “Dit is een eerste stap in het westen van de Hoeksche Waard. In 2022 volgen er meer.” HW zoemt West bestaat uit vertegenwoordigers van gemeente Hoeksche Waard, waterschap Hollandse Delta, Hoekschewaards Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, CCHW en vrijwilligers van dorpsverenigingen Piershil en Coorndijk uit Goudswaard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio