5.2 C
De Bilt

Karter Luca Breemer toont zich steeds sterker: podiumplaats in GP van Strijen!

Strijen – Op de dag dat Max Verstappen in de Formule 1 de Grand Prix van Monaco won, zette karttalent Luca Breemer (12) ook een puike prestatie neer. De jonge coureur uit Dordrecht werd overall tweede in de Junioren-klasse tijdens de Grand Prix van Strijen. De wedstrijd telde tegelijkertijd mee in de strijd om het clubkampioenschap.

Luca Breemer nuchter over eigen talent

“Ik heb nog maar weinig ervaring. En dan sta ik nu al met deze mooie beker in mijn handen”, zei Luca na de races van zondag. “Ik ben een paar jaar geleden in een Mini Max-kart begonnen. Dat ging wel goed, maar ik was te oud om mee te mogen doen aan wedstrijden. Daarom ben ik overgestapt naar de Junioren-klasse. In het begin vond ik het karten gewoon een leuke hobby. Af en toe een beetje racen, en het was oké. Het wordt nu allemaal serieuzer.”

Trainen, trainen en nog eens trainen

Dat bleek. Luca beleefde een prima weekeinde op het Zuid-Hollandse circuit. Hij eindigde op de respectievelijk derde, tweede en tweede plaats in de races. “We hebben er alles aan gedaan”, zei hij. “We zijn op zaterdag zelfs nog gaan trainen. Want we dachten dat het vandaag (zondag, red) zou gaan regenen. Ik heb niet vaak in de regen geracet.”

Luca reed eerder ook de eerste ronde van het clubkampioenschap. Daarin eindigde hij overall als derde. “En nu dus de tweede plek”, glunderde de snelle Zuid-Hollander. “Erg fijn. Dit is goed voor het zelfvertrouwen.” Hoe zijn planning eruitziet? “Punten verzamelen voor het clubkampioenschap. En ik wil het NK gaan rijden. Tenminste, als het doorgaat.”

Paauwer Kart Racing

Luca, die uitkomt voor het topteam Paauwer Kart Racing, begon eind 2019 met karten. Hij racet dus nog niet lang. Maar de coureur heeft wel behoorlijke ambities. Verwachtte hij een podiumplaats in Strijen? “Eigenlijk wel”, zei hij zelfbewust.

“Laten we zeggen dat dat het plan was. Maar het ging er ook om de snelste jongens te kunnen bijhouden. Dat lukte aardig. Op het rechte stuk was ik zelfs sneller. Daar ben ik trots op. Hoewel een podiumplek het plan was, hield ik er niet echt rekening mee. Expres niet. Wanneer je buiten het podium eindigt, valt het nog meer tegen als je constant rekening hebt gehouden met een plek bij de eerste drie.”

Vader al net zo ‘racegek’

Dat hij is gaan karten, is niet zo vreemd. Zijn vader Martin is ‘racegek’, zoals Luca het omschrijft. Ze houden allebei van snelheid. “Ik heb voor het eerst in Dordrecht gekart. Op een binnenbaan. Ik vond het meteen gaaf. De snelheid, de inspanning die je moet leveren. En de spanning op je lichaam. Je moet best sterk zijn om zo’n kart in bedwang te houden.”

“We maken veel lol”

Martin Breemer

Martin: “Luca volgde een beginnerscursus, daarna een cursus voor gevorderden. We gingen op een bepaald moment in Strijen kijken. Nou, dat beviel ons enorm goed. Toen wilden we in wedstrijdverband racen.” Senior keek toe en zag dat het goed was. “We maken veel lol”, zei die. “En ik ben apetrots op hem. Omdat-ie het zo goed doet in deze sport. Het NK is een flinke stap hoger. Eindigen in het middenveld lijkt me al een prima prestatie. Maar Luca heeft flinke ambities. Hij gaat voor de top tien.”

Bedankje

Tenslotte wilde Luca nog wat mensen bedanken. “De mensen van Paauwer Kart Racing”, zei hij. “En mijn vader.” Die voegde er nog snel twee mensen aan toe. “En je moeder en je zus”, zei pa Breemer. “Dat ze het überhaupt goed vinden dat jij aan het karten bent.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio