9.6 C
De Bilt

Regiogemeenten en aanbieders maken meer mogelijk bij beschermd wonen

De gemeenten op Voorne Putten, Goeree Overflakkee en Hoeksche Waard ondertekenden samen met elf zorgaanbieders deze week de overeenkomsten voor Wmo beschermd wonen. Met die overeenkomsten maken zij meer mogelijk voor inwoners met een psychische of (licht) verstandelijke beperking die tijdelijk intensieve ondersteuning in hun eigen woonomgeving nodig hebben.

De juiste zorg

Zo zijn er straks twee varianten van beschermd wonen, waarmee beter kan worden aangesloten bij de behoeften en mogelijkheden van de inwoners om wie het gaat. De al bekende manier van beschermd wonen, waarbij meerdere mensen met elkaar in één huis wonen. Maar ook een nieuwe vorm, waarbij mensen zelfstandig wonen met intensieve begeleiding.

Zorgaanbieders contract met gemeenten

Een andere belangrijke uitkomst is dat alle zorgaanbieders die nu beschermd wonen bieden in de regio ook komend jaar weer een contract met de gemeenten hebben. Iedereen die al beschermd woont kan dus bij zijn of haar aanbieder blijven. Ook nieuwe zorgaanbieders hebben een contract gekregen. Dat betekent meer keuzevrijheid voor inwoners en meer ruimte voor specialisatie op specifieke zorgvragen.

Wethouder Hans van der Velde: “We zetten met elkaar een belangrijke stap zodat inwoners voor wie zelfstandig wonen niet vanzelfsprekend is, passende ondersteuning krijgen. Zo zorgen we ervoor dat zij, met hulp, mee kunnen blijven doen in onze gemeenten.’

Gezamenlijk traject

Nissewaard heeft het inkooptraject uitgevoerd voor alle zes gemeenten op de Zuid-Hollandse eilanden. De gemeenten zijn hiervoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Samen willen zij werken aan een veilige leefomgeving waar iedereen ertoe doet en zoveel mogelijkkan deelnemen aan het gewone leven. De inkoop is hierin een belangrijke mijlpaal.

Verbinden

De overeenkomsten wordt per 1 januari 2022 van kracht. In de komende maanden gaan de zes gemeenten samen met de aanbieders en vertegenwoordigers van cliënten de puntjes op de i zetten, zodat alles vanaf 1 januari goed loopt. Een nauwere samenwerking tussen gemeenten, zorgaanbieders en de cliënten is daar een onderdeel van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio