13.3 C
De Bilt

Resultaten tussentijds onderzoek naar Mantelzorgagenda 2021-2024 Hoeksche Waard

In februari hebben ruim 580 mantelzorgers in de Hoeksche Waard meegewerkt aan een onderzoek waarmee de Mantelzorgagenda 2021-2024 tussentijds werd geëvalueerd. De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend. “Ik ben dankbaar dat veel mantelzorgers de tijd hebben genomen om mee te werken aan dit onderzoek. De resultaten zijn voor ons heel belangrijk.

Het geeft ons actueel inzicht in de wensen en behoeften van mantelzorgers en ook in hoe zij de ondersteuning van hun naaste ervaren,” aldus wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat (Zorg & Welzijn). “Het onderzoek heeft nieuwe inzichten opgeleverd, en laat ook zien dat we met de Mantelzorgagenda 2021-2024 op de juiste weg zijn als het gaat om de invulling van mantelzorgondersteuning.”

Resultaten onderzoek

Alle resultaten van het onderzoek zijn samen met de samenvatting van het onderzoeksrapport na te lezen op onze website www.gemeentehw.nl/actueel. In dit bericht lichten we 3 resultaten uit.

Onderwerpen Mantelzorgagenda nog steeds actueel

Na gesprekken met verschillende groepen mantelzorgers en professionals die met mantelzorgers werken is in 2021 de Mantelzorgagenda 2021-2024 opgesteld. Met deze agenda richten we ons op het realiseren van een Meld- en informatiepunt mantelzorg, praktische hulp aan huis, buitenschoolse opvang voor kinderen met een zorgvraag (BSO+), mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid en individuele/collectieve ondersteuning van de mantelzorgers. Uit het onderzoek blijkt dat deze onderwerpen nog steeds actueel en belangrijk zijn voor mantelzorgers. Daarom blijven de onderwerpen van de Mantelzorgagenda hetzelfde en wordt deze verder uitgevoerd.

Meld- en informatiepunt geopend

Mantelzorgers hebben bij het maken van de Mantelzorgagenda en ook tijdens het onderzoek aangegeven behoefte te hebben aan 1 plek waar ze mondeling en digitaal alle informatie rondom mantelzorg kunnen vinden en vragen kunnen stellen. Dit centrale punt is, in samenwerking met MEE Mantelzorg, nu gerealiseerd. De mantelzorgconsulenten van MEE maken ook onderdeel uit van het wijkteam. Vanaf nu kunnen mantelzorgers met al hun vragen terecht bij Wijkteam HW. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088-647 18 18 of per e-mail via info@wijkteamhw.nl.

Op de website www.wijkteamhw.nl is allerlei informatie voor mantelzorgers verzameld. Via deze website worden mantelzorgers ook doorgelinkt naar websites van verschillende organisaties die hen ondersteunen.

Blijk van Waardering als cadeaubon terug

Als dank voor de inzet van mantelzorgers geven wij jaarlijkse een Blijk van Waardering aan alle bij MEE Mantelzorg ingeschreven mantelzorgers. Het afgelopen jaar werd de invulling van deze Blijk van Waardering niet positief ontvangen en er zijn ook dingen niet goed gegaan. In het onderzoek was daarom extra aandacht voor de Blijk van Waardering. Hiermee werd bevestigd dat mantelzorgers de jaarlijkse Blijk van Waardering ervaren als een erkenning van hun inzet.

Zij vinden het belangrijk dat zij hierin zelf de regie hebben en dat ze het kunnen  besteden aan iets voor zichzelf. Om deze reden vinden (de meeste) mantelzorgers dat de Blijk van Waardering in de vorm van een cadeaubon gegeven moet worden. Dat gaan we dan ook vanaf dit jaar weer doen. De Blijk van Waardering wordt vanaf 2023 een Cadeaubon Hoeksche Waard van € 50,-.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio