15 C
De Bilt

Basisschoolleerlingen Meppel bouwen stad in raadzaal

Meppel – De afgelopen week hebben ongeveer 200 basisschoolleerlingen uit de gemeente Meppel een bezoek gebracht aan het stadhuis. Dit deden ze in het kader van het educatieve doe-programma ‘Democracity. Met Democracity zetten kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs de eerste stappen in het stadhuis en maken ze kennis met democratische besluitvorming door samen een stad te bouwen. Het is een interactief spel dat speciaal voor het basisonderwijs is ontwikkeld door ProDemos-Huis voor democratie en rechtstaat.

Democratische samenleving ervaren

Het doel van het spel Democracity is om samen een stad te bouwen. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving.

Leerlingen als volksvertegenwoordigers

Op de eerste dag werden de leerlingen welkom geheten door de burgemeester van Meppel, de heer Korteland. Vervolgens kon het spel beginnen. De leerlingen namen plaats op de zetels van de raadsleden en vormden samen de volksvertegenwoordigers van de stad. Bij het begin van het spel was de stad nog leeg.

Democratisch beslissen

Het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer in de stad gebouwd gaat worden. Bedrijven? Of moet er juist veel ruimte komen voor groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school?

Beperkt budget

Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen worden. Hierbij kregen de leerlingen hulp van een aantal raadsleden en duo-raadsleden.

Laagdrempelige kennismaking

Democracity is een initiatief van de gemeenteraad van Meppel. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met democratische besluitvorming en het werk van de gemeenteraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio