15.5 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Behoud waardevolle eik op Riegmeer door gemeente Hoogeveen in onderzoek

Dinsdagavond 25 april hebben IVN, netbeheerders Tennet en Rendo en vertegenwoordigers van de petitie voor behoud van de eik met de gemeente Hoogeveen gesproken over mogelijkheden voor behoud van de veelbesproken eik op Riegmeer. Met dit gesprek gaf het college van B&W invulling aan de toezegging nog eens te kijken naar alternatieve mogelijkheden om te voorkomen dat de eik gekapt moet worden.

Boomeffectanalyse voor eik

In het gesprek is afgesproken een boomeffectanalyse te laten maken. Dit is een gestandaardiseerde beoordeling die alle mogelijke effecten van werkzaamheden op het duurzaam voorbestaan van de boom in beeld brengt. Een onderzoek naar de verplantbaarheid van de eik maakt ook onderdeel uit van het onderzoek. Het onderzoek moet een compleet beeld opleveren van de mogelijkheden die er zijn om de eik duurzaam te behouden voor Riegmeer.

Het onderzoek neemt enkele maanden in beslag. Als het rapport beschikbaar is, komt dezelfde groep weer bij elkaar om het door te nemen en vervolgstappen te bespreken.

Zorgvuldig en met oog voor ecologie

Wethouder Jan Zwiers: ‘We kijken terug op een goed gesprek in een prettige sfeer. We hebben samen het proces van de locatiekeuze voor inpassing van een onderstation doorgenomen. Zo’n station is heel groot en inpassing is altijd ingewikkeld omdat er heel veel kabels op aangesloten moeten worden vanuit alle richtingen. Het was voor iedereen duidelijk dat deze inpassing echt zorgvuldig is gebeurd en daar ben ik blij mee.

We hebben ook samen gekeken naar alle maatregelen die op Riegmeer zijn gepland om te zorgen dat we ecologische verbindingen kunnen behouden en optimaal ruimte geven aan dassen en andere diersoorten in het gebied. Het zou natuurlijk geweldig zijn als blijkt dat we de eik ook voor dit gebied kunnen behouden.’

Bezwaar indienen kan nog

Het collegebesluit om de boom te kappen is op 5 april gepubliceerd in het Torentje. Het besluit is ook te vinden op overheid.nl. Bezwaar indienen kan tot en met 17 mei.

Vanzelfsprekend zet het college geen onomkeerbare stappen zolang de bezwaarprocedure loopt en er gesprekken zijn met betrokkenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio