13.1 C
De Bilt

Behoud lokale culturele vrijetijdsaanbod belangrijk voor Drentse gemeenten

Op 8 november 2022 heeft Scala de deelnemende gemeenten laten weten dat ze haar activiteiten in het culturele vrijetijdsaanbod per 1 juli 2023 beëindigt. De gemeenten Meppel, Hoogeveen, De Wolden, Westerveld en Steenwijkerland zetten in op behoud van het lokale cultureel vrijetijdsaanbod. De gemeenten onderzoeken begin 2023 hoe het cultureel vrijetijdsaanbod, dat op dit moment door de stichting Scala wordt uitgevoerd, op een faire, marktconforme en kwalitatief goede wijze georganiseerd kan worden. Tijdens dit onderzoek blijft Scala aan haar cursisten lesgeven. Dit is de uitkomst van het overleg tussen de betrokken gemeenten en Scala.

Nieuwe vorm

Het bestuur van Scala heeft de gemeenten onlangs laten weten de stichting te gaan ontbinden wegens financiële tekorten. De gemeenten hebben de intentie om de overgang van Scala als huidige aanbieder naar een nieuwe vorm van cultuureducatieaanbod in de vrije tijd zo soepel mogelijk te laten verlopen. Welke vorm dit wordt en hoe de gemeenten dit vertalen naar de lokale situatie, is onderdeel van het onderzoek. Scala is een van de gesprekspartners in het onderzoek. Daarom verlenen de gemeenten aan Scala voor drie maanden subsidie onder voorwaarden. Dit kan verlengd worden.

Culturele opbouw

De betrokken gemeenten hechten waarde aan het voortbestaan van de opbouw en borging van de culturele infrastructuur. De culturele infrastructuur maakt onderdeel uit van de zogeheten culturele piramide. Cultuureducatie op school vormt de basis van deze piramide en wordt in de tweede laag opgevolgd door het faciliteren van persoonlijke culturele ontwikkeling. Deze laag vervult Scala op dit moment. De top van de piramide bestaat uit de laag ‘talentontwikkeling’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio