13.3 C
De Bilt

Extra maatregelen om hoeveelheid afval te verminderen

Meppel – Er komen GFT verzamelcontainers bij hoogbouw, inwoners ontvangen niet langer ongevraagd reclamefolders in de brievenbus en vanaf januari 2023 rekent de gemeente Meppel geen voorrijkosten meer voor het ophalen van grof vuil. Met deze maatregelen wil de gemeente de hoeveelheid afval verder terugdringen en inwoners helpen hun afval nog beter te scheiden.

Inwoners van de gemeente Meppel gaan steeds beter hun afval scheiden. Dat is te zien aan de grondstoffenmonitor 2021. De dalende trend restafval zet zich voort. Een inwoner van de gemeente Meppel gooide in 2021 gemiddeld 151 kilo restafval weg. Het jaar daarvoor was dit nog 155 kilo.

Goed bezig, maar toch extra maatregelen

Wethouder Jeannet Bos is blij met de dalende trend. “Een aantal jaren geleden zaten we nog rond de 200 kilo restafval per persoon. En hoewel de daling iets afzwakt, omdat we meer thuis zijn gaan werken, zijn we goed bezig in Meppel. Dat is belangrijk voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom.”

GFT verzamelcontainers voor hoogbouw

Om de dalende trend te versterken, krijgen bewoners van flats en hoogbouw in 2023 een GFT (groente-, fruit- en tuinafval + etensresten) verzamelcontainer. Ook krijgen inwoners een biobakje voor in de keuken. Op deze manier wordt het voor deze inwoners makkelijker om GFT goed te scheiden.

Voorrijkosten grof vuil vervallen

Vanaf januari 2023 vervallen de voorrijkosten voor het ophalen van grofvuil aan huis. Dit is één van de maatregelen.

Inwoners betalen € 25,- voor de eerste kub (daarna € 50,- / kub). Er zit geen limiet aan hoe vaak inwoners grof vuil kunnen aanbieden. De gemeente hoopt het aanbieden van grof vuil laagdrempeliger te maken voor inwoners en daardoor het aantal bijplaatsingen
bij ondergrondse containers te verminderen.

Ja-sticker ongeadresseerd reclamedrukwerk

Daarnaast werkt Meppel vanaf januari 2023 met de ja-sticker. Alleen inwoners met een ja-sticker ontvangen dan nog ongeadresseerd reclamedrukwerk. Ook deze maatregel draagt bij aan het terugdringen van de hoeveelheid afval. De nieuwe ja-sticker*, maar ook de huidige nee-nee sticker, kunnen inwoners ophalen bij het stadhuis en de gemeentewerf tijdens werkdagen. Met de ja-sticker werkt de gemeente aan afvalpreventie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio