10.2 C
De Bilt

Gedeputeerde Hans Kuipers maakt binnenstadstour in Meppel

Meppel – Donderdag 16 januari maakte de Drentse gedeputeerde Hans Kuipers een binnenstadstour langs vijf gemeenten. In Meppel startte Kuipers met een ontbijt in Café Nr. 17 aan het Kerkplein. Zo zag hij zelf de effecten en projecten van het binnenstadsfonds. Met lokale bestuurders sprak hij over de uitvoering en over nieuwe plannen. Wethouder Roelof Pieter Koning presenteerde de ontwikkelingen in Meppel.

Binnenstadstour

Vanuit Nr. 17 had de gedeputeerde ruim zicht over enerzijds de warenmarkt – de oudste vorm van detailhandel – en anderzijds De Swaenenborgh – een voorbeeld van overdekte winkelcentra die aandacht vragen. Meppel maakt goede vorderingen met de ‘verkleuring’ van de binnenstad: stedelijk wonen en nieuwe functies voor winkelruimte.

Goed bezig

Een supermarkt aan de Kleine Oever is verbouwd voor 12 appartementen voor beschermd en begeleid wonen. Een winkel aan de Noteboomstraat heeft plaats gemaakt voor woningen en achter de Hoofstraat huist Pakhuis De Branderij – een bed & breakfast – in een fraai gerestaureerd pand. Gedeputeerde Kuipers: “Meppel is één van de steden die goed aan de slag zijn met het binnenstadsfonds. Een stad met een belangrijke regiofunctie, die echt werk maakt van de binnenstad. Complimenten!”

Ontwikkelingen aanjagen

Na vernieuwingen in de Kruisstraat en op De Wheem – waar een mooie groenvoorziening is ontstaan – is nu de Woldstraat aan de beurt. Op veel plekken in het centrum wordt door ondernemers de stad ontwikkeld: Het Vledder, de Kromme Elleboog, het Bleekerseiland en de Urzo-locatie zijn voorbeelden.

Kwaliteit gevraagd blijkt uit binnenstadstour

Pandeigenaren in het centrum maken gebruik van het gevelfonds dat recent is verruimd. Een oriënterend gesprek, een eerste schets van de gevel, het is allemaal mogelijk. Met subsidies worden in aanloopstraten leegstaande winkels verbouwd tot woningen. De vraag is groot, zeker nu de eerste resultaten van vernieuwing zichtbaar zijn.

Aanpak openbare ruimte

Ook de openbare ruimte wordt stevig aangepakt. Binnenkort worden plannen voor de inrichting van de Groenmarkt en de buitenruimte van de Kromme Elleboog gepresenteerd. Het gebied rond de nieuwe appartementen op het voormalig drukkerijterrein gaat helemaal aansluiten bij de sfeer van binnenstad.

Beleving steeds sterker

Wethouder Koning: “Minder meters detailhandel, minder leegstand en méér kwaliteit in de Meppeler binnenstad. Daar werken we aan, met ondernemers, met eigenaren en inwoners. Beleving op de gezellige pleinen en terrassen en bijzondere winkels. Daarvoor komen mensen graag naar Meppel. Van iedere euro die bij ons wordt uitgegeven komt 55 cent van buiten de gemeente. Die sterke regiopositie kunnen we verder uitbouwen. Meppel als de stad om te wonen, te werken en te recreëren. Om te genieten alle evenementen en om met vrienden en familie het uit te gaan en cultuur te proeven.”

Binnenstadsfonds

Het binnenstadfonds steunt Drentse gemeenten winkelgebieden aantrekkelijker te maken. De subsidie is maximaal een derde van de totale kosten. Naast de provincie dragen gemeenten en bedrijven zo bij aan de betere binnensteden. Van totaal 13 miljoen is in Meppel 2 miljoen euro te besteden.

Bezoek gedeputeerden

Met het bezoek aan Meppel zien de provinciebestuurders wat het effect van het binnenstadfonds. Hoe maakt het fonds het verschil en wat zijn de successen? Met als basis voor de discussie over toekomstige kansen en opgaven in de steden: wat kunnen provincie en gemeente voor elkaar betekenen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio