27.9 C
De Bilt

Geschiedenis kerk en orgel in beeld gebracht in expositie van Stichting Oud Meppel

Stichting Orgelconcerten Meppel (SOM) heeft van 5 oktober tot en met 9 oktober een groots festival stilgestaan bij de 600ste verjaardag van de Grote- of Mariakerk en haar 300-jarige instrument. Stichting Oud Meppel heeft meegewerkt aan het maken van informatiepanelen, die op boeiende wijze de geschiedenis van de Kerk en het Orgel weergeven.

Expositie geschiedenis kerk en orgel

Stichting Oud Meppel gaat deze expositie over de kerk en het orgel presenteren in de maanden oktober t/m eind december. De openingstijden zijn op donderdag-, vrijdag-, zaterdagmiddag van 13:00 uur tot 16:30 uur.
Rond 1422 veranderde de status van kapel naar een zelfstandige parochie. Er veranderde erg veel, een prachtige toren, een groot schip met koor en rond 1600 werd de Rooms Katholieke Mariakerk veranderd in een Protestantse Mariakerk.

Orgel Grote- of Mariakerk in Meppel
Orgel Grote- of Mariakerk in Meppel – Foto: Herman Jansen

Door de eeuwen

Rond 1800 vond er een eerste grote restauratie plaats. De torenspits kreeg toen zijn huidige vorm. Het instrument kreeg in 1622 een vaste plaats in de kerk. Rond 1850 kwam er een scheiding tussen staat (Gemeente) en Kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de kerkklokken verwijderd en helaas is er slechts één teruggevonden.

Bezoekers zijn van harte welkom in ons Historisch Centrum aan de Sluisgracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio