15 C
De Bilt

Grote militaire oefening bij Ossesluis in De Wolden

In week 44,45 en 46 oefent de Landmacht samen met de Luchtmacht in Nederland. De internationale oefening, Falcon Autumn 2022 is de jaarlijkse oefening van 11 Luchtmobiele Brigade. Er wordt op diverse plaatsen getraind: rond Drachten, op de Veluwe, bij Katwijk en in De Wolden. Op 4 & 5 november vindt het deel van deze oefening in De Wolden plaats bij de Ossesluis, nabij de Wijk, Veeningen, Echten en Koekange.

Training noodzakelijk

Defensie beschermt wat ons dierbaar is en daarvoor is training noodzakelijk. Dit gebeurt op eigen oefenterreinen, maar ook daarbuiten. Zij oefent zo echt mogelijk om voorbereid te zijn op onverwachte situaties in binnen- en buitenland. Tijdens de oefening wordt de paraatheid van de eenheid getoetst.

Wat gebeurt er tijdens de oefening in De Wolden?

In D Wolden wordt de inname van een brug/sluis geoefend. Dit speelt zich af van vrijdag 4 november 11.00 uur – zaterdag 5 november circa 10.00 uur in de omgeving van de Ossesluis. Het commando van de totale oefening ligt bij de militaire staf van 11 Luchtmobiele brigade van de Koninklijke Landmacht.

Fenneks

Op vrijdag 4 november komen via de openbare weg militairen in Fenneks richting De Wolden. De Fennek is een gepantserd voertuig van de koninklijke landmacht dat dient voor verkenning van de omgeving. De route gaat vanaf de Oranjekazerne in Schaarsbergen over de A50 en A28 richting De Wolden, afslag 24 de Wijk. Via de lucht zullen 24 Nederlandse en Amerikaanse helikopters circa 250 militairen afzetten in het oefengebied.

Fennek verkenningsvoertuig defensie
Fennek verkenningsvoertuig defensie – Foto: Ministerie van Defensie

Oefenmunitie

De militairen gebruiken oefenmunitie. Dat betekent dat je wel schoten hoort, maar losse patronen gebruikt worden die geen doel treffen. Daarnaast wordt ook getraind met het MCTC systeem (mobile combat training centre). Hiermee kunnen verschillende gevechtssituaties met behulp van lasers en sensoren realistisch gesimuleerd worden. Militairen dragen sensoren op de helm en het vest. Dit systeem geeft geen geluid.

24 uur in oefengebied

De militairen zullen ongeveer 24 uur in het oefengebied aanwezig zijn. De wegen rond dit gebied zullen tijdelijk worden afgezet. Bij iedere afzetting is een militair aanwezig die uit kan leggen waarom de weg tijdelijk is afgezet. Het is onwenselijk dat mensen zich in het oefengebied begeven tijdens de oefening. In het oefengebied is een aantal boerderijen aanwezig. Defensie heeft afspraken met de eigenaren gemaakt over het landen van de helikopters en het gebruik van het terrein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio