13.3 C
De Bilt

Huisartsen tekenen voor blijvend ondersteunen jeugd

Meppel – Woensdag 12 februari tekenden mevrouw Diever, namens de huisartsen in Meppel, mevrouw Nijstad-Moes, namens de huisartsen in Nijeveen, en wethouder Ten Hulscher, namens de gemeente Meppel, in het stadhuis het convenant praktijkondersteuners huisartsen jeugd 2020 en volgende jaren. Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg.

Huisartsen op de brés voor jongeren

Sindsdien wordt gewerkt aan een sterke voorziening waar kinderen, jongeren en opvoeders met hun vragen terechtkunnen. Waar hun vragen een passend antwoord krijgen, zodat ze zelf weer verder kunnen, of waar intensievere hulp wordt bijgeschakeld als dat nodig is.

Toegankelijk én laagdrempelig

Hét voorbeeld van zo’n voorziening zijn de praktijkondersteuners van de huisartsen. In de vertrouwde omgeving van de eigen huisarts, dichtbij huis, zonder wachtlijst, kunnen kinderen, jongeren, ouders en andere gezinsleden terecht met problemen van opgroeien en opvoeden. De bedoeling is zo licht mogelijk hulp verlenen. Te beginnen met gesprekken voor preventie, signaleren van de hulpbehoefte en advies geven. Waar mogelijk de zelfredzaamheid versterken en als het nodig is te behandelen of door te verwijzen.

Dichtbij en cliëntvriendelijk

Voorkomen van zware zorg was bij de eerste proef met praktijkondersteuning in 2016 en 2017 het uitgangspunt. Om kinderen en jongeren niet te zwaar te belasten en de gang naar een zorginstelling te besparen. Vanaf 2018 is de ondersteuning breed ingezet ter bevordering van de samenwerking met plaatselijke zorg- en welzijnsorganisaties, voorschoolse voorzieningen, onderwijs en gemeente

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio