2.4 C
De Bilt

Initiatiefrijk De Wolden: vijf initiatieven gehonoreerd in tweede ronde 2021

De Wolden – Vijf projecten krijgen subsidie vanuit de regeling “Initiatiefrijk De Wolden 2019-2021”. In totaal ontvangen zij een bedrag van € 56.772,-. Met het fonds Initiatiefrijk De Wolden ondersteunt de gemeenteraad van De Wolden projecten van inwoners die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de gemeente. De totale kosten van deze vijf projecten bedragen ruim € 270.000,-. Dit betekent dat met € 56.772,- subsidie – naast de vrijwillige inzet van de inwoners, sponsoring van bedrijven en subsidies van fondsen – projecten kunnen worden gerealiseerd die anders niet tot stand waren gekomen.

De initiatieven Alteveer/Kerkenveld

In Alteveer/Kerkenveld wordt het schoolplein van cbs De Wegwijzer aangepakt en opgeknapt. Rond de school en in het aanliggende terrein wordt een eigentijdse speel-, doe, leer- en onderwijs omgeving gemaakt. De bijdrage is € 20.000,-.

Passie op het Platteland

Het doel van dit project is om de generatie jongeren (± 14 t/m 26 jaar) met een passie op het platteland in beeld (letterlijk en figuurlijk) te brengen. Het eindresultaat is een serie van 4 afleveringen van ongeveer 10 minuten die via online social media-kanalen onder de aandacht worden gebracht.

Vormgeving van dit project

2 jonge leeftijdgenoten (cultuurmakers) zoeken de jongeren op, gaan het gesprek aan en leggen het vast op beeld, samen met de jongeren. Een van de achterliggende gedachten van het project is de veronderstelling dat jongeren veelal wegtrekken van het platteland, maar is dat zo? De initiatiefnemers zoeken naar de kracht op het platteland. Het project kan coronaproof worden uitgevoerd, ondersteuning door Stichting Welzijn De Wolden, Kunst en Cultuur Drenthe en cultuurbeleid gemeente De Wolden. De bijdrage uit Initiatiefrijk De Wolden is een bedrag van € 2.000,-.

Drogteropslagen

Stichting Streekbelang gaat samen met de inwoners van het dorp aan de slag met het aanleggen van een visvlonder bij de Braambergersloot, zodat jeugd en ouderen een veilige plaats hebben om te vissen. Streekbelang ontvangt hiervoor een bijdrage van
€ 4.100,- uit Initiatiefrijk De Wolden.

Linde

Plaatselijk Belang Linde ondersteunt het bewonersinitiatief Linde; een biodiversiteitsplan & natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups (epr). Het doel van dit project is om samen met dorpsinwoners de biodiversiteit, ook in eigen tuin, te vergroten. Dit wil Plaatselijk Belang en de werkgroep realiseren door het geven van voorlichting en informatie. Voor de uitvoering van de plannen stelt het college € 9.500,- beschikbaar aan Plaatselijk Belang Linde.

Echten

Stichting Kraaienbosch gaat aan de slag met het opknappen van het Roekpad. Het doel van de stichting is om het bestaande Roekpad up-to-date te maken d.m.v. het plaatsen van gecertificeerde speeltoestellen. Het wordt een Roekpad 2.0. Tijdens de start van dit project in 2014 is gekozen voor natuurlijk spelen. Door de inwoners is veel tijd en energie gestoken in het belevingsbos en het maken van de speelaanleidingen. Echter een aantal toestellen zijn verouderd en certificatie is nodig, ook in verband met de verzekering.

De stichting gaat nu speeltoestellen vervangen waar nodig, zodat het Roekpad weer voor een heel lange periode een mooie speel- en ontmoetingsplek is in de natuur. Uit de wijde omtrek weet men dit belevingsbos in Echten te vinden. De stichting ontvangt ruim € 21.000,- als bijdrage uit initiatiefrijk De Wolden.

Zelf aan de slag?

Meer informatie over initiatiefrijk De Wolden vindt u op dewolden.nl/initiatiefrijk. Om de kans van slagen voor het honoreren van uw initiatief zo groot mogelijk te maken vragen wij u, voordat u de aanvraag indient, contact op te nemen met de dorpencontactfunctionarissen van de gemeente. Dit zijn André Strijker en Riet Muller. Zij denken graag met u mee over de haalbaarheid van uw plannen en het versterken ervan. U kunt ze bereiken via telefoonnummer 14 0528, of via de mail: gemeente@dewolden.nl.

Ook als u niet zeker weet of uw project past binnen deze subsidieregeling, neem gerust contact op.
Initiatiefrijk De Wolden is een succes. Veel verenigingen en organisaties doen een beroep op de regeling. Met zelfwerkzaamheid en geld van fondsen worden projecten en activiteiten gerealiseerd. Deze komen veelal voort uit de dorpsvisies en zijn gericht op het mooier maken van het leven en wonen in De Wolden. Projecten tot een bedrag van € 2.000,- kunnen het hele jaar door worden ingediend en worden tussentijds behandeld. Projecten vanaf € 2.000,- kunnen worden ingediend voor 1 februari, 1 mei, 1 augustus en 1 november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio