15.9 C
De Bilt

Meppel krijgt miljoenen voor noordelijke stadsentree

Meppel krijgt 28,4 miljoen euro van de Rijksoverheid voor de aanleg van de noordelijke stadsentree. Het geld wordt gebruikt voor de aanleg van een fietstunnel bij de watertoren, een langzaam verkeersverbinding tussen Nieuwveense Landen en de binnenstad en om de aansluiting van de N375 met de bebouwde kom van Meppel te verbeteren.

Doorbraak voor Meppel

“Dit is de doorbraak waarvoor we ons hebben ingespannen”, reageert wethouder Robin van Ulzen verheugd. “Deze bijdrage is een enorme impuls om de bouw mogelijk te maken van minimaal 2500 woningen in Noordpoort en Nieuwveense Landen. Het college heeft woningbouw in deze gebieden hoog op de agenda. Maar zonder goede infrastructuur geen nieuwe woningen. De stadsentree gaat dus over veel meer dan een fietstunnel en een nieuwe weg. Het gaat over de groei en de toekomst van Meppel.”

Resultaat door samenwerken

Ook in het provinciehuis is de toekenning met blijdschap ontvangen. “Dit is een prachtig resultaat van een mooie samenwerking tussen de gemeente Meppel, de provincie en het Rijk. Door met dit geld te investeren in bereikbaarheid, maken we woningbouw mogelijk. En dat past in ons grotere plaatje zoals we dat in het Deltaplan voor Noordelijk Nederland hebben beschreven”, aldus woongedeputeerde Hans Kuipers.

Woningbouwopgave

B&W investeren de komende jaren flink in duurzame verstedelijking. Daarin trekt Meppel samen op met Regio Zwolle en de provincie Drenthe. Dat moet onder meer resulteren in de bouw van nieuwe woningen in Noordpoort en Nieuwveense landen. Daarmee draagt Meppel bij aan de landelijke woningbouwopgave. In 2030 moet Nederland zo’n 900.000 nieuwe woningen rijker zijn. De Rijksoverheid stelt veel geld beschikbaar om woningbouw te stimuleren.

Dat geld gaat niet alleen naar extra huizen, maar ook naar plannen die de woningbouw kunnen versnellen, zoals het verbeteren van wegen en infrastructuur. Deze 28,4 miljoen wordt gezien als erkenning van deze inspanningen en het bewijs van een duurzame relatie met het Rijk.

Verder in de steigers

In de zomerperiode worden de plannen voor de noordelijke stadsentree verder uitgewerkt. In het bestemmingsplan is al ruimte gereserveerd voor de stadsentree, maar een besluit over de definitieve aanleg moet nog worden genomen. De komende weken wordt in kaart gebracht wat de rijksbijdrage betekent voor de uitvoering van de projecten.

Erkenning voor eerdere inspanningen

Wethouder Van Ulzen ziet het met vertrouwen tegemoet: “Meppel ziet de toekenning van deze Rijksgelden als het resultaat van al veel langer lopende inspanningen richting het Rijk om urgente opgaves onder de aandacht te krijgen. De afgelopen jaren hebben we, samen met onze gemeenteraad, uitvoerig in kaart gebracht onder welke voorwaarden de stadsentree aangepakt kan worden. Nu lijkt het er echt van te komen. Na de zomer komen we met een voorstel en wat mij betreft gaan we dan snel aan de slag met elkaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio