20 C
De Bilt

ontmoeting met Vincent van Gogh: Kinderen geïnspireerd

Is Vincent van Gogh interessant voor kinderen vanaf groep 1? Ja, is het duidelijke antwoord. Een uitgebreid schoolproject van obs De Goudvink in Hoogeveen rond het thema kunst en cultuur, in samenwerking met onder andere het Van Gogh Huis Drenthe, laat zien dat kinderen ook vanaf jonge leeftijd geïnspireerd worden door de schilderijen van Vincent van Gogh, de brieven die hij schreef en zijn periode in Drenthe.

In het kader van een groot project waarbij de leerlingen meer ontdekken van de maatschappelijke en culturele wereld waarin zij opgroeien, leerden de kinderen van Obs De Goudvink uit Hoogeveen, het verhaal van Vincent van Gogh kennen.

thumbnail?sz=w1920&id=1VonW2o1uxlyidkapawnrur 8IOsRrDUr
Leerlingen in museum. Foto: Van Gogh Huis Drenthe

Vincent van Gogh

Een mooie aanleiding voor de school om contact te zoeken met het Van Gogh Huis Drenthe, om een mooie samenwerking op touw te zeten. Zo werd het project op maandag 26 februari geopend in een ‘pop-up’ schildersatelier op school. Hier bevond zich een bijzondere gast: acteur Gienus Woldring (vrijwilliger bij het Van Gogh Huis Drenthe) als Vincent van Gogh. Al schilderend werd hij geïnterviewd en schonk hij een passend cadeau aan de school. Hij had namelijk alle klassenfoto’s nageschilderd in de bekende stijl van Van Gogh. In ruil hiervoor moest de school een schoolkunstwerk maken geïnspireerd op ‘De Zonnebloemen’. Deze deal werd al snel door de leerlingen gesloten.

thumbnail?sz=w1920&id=1E0lAO5MkVkiyLtD 2qtZjbT4UTLpAR8U
Leerlingen in museum. Foto: Van Gogh Huis Drenthe

In de tweede projectweek bezochten de klassen 4 t/m 8 het Van Gogh Huis Drenthe. De kinderen waren zichtbaar onder de indruk van de kamer waar Vincent verbleef. Ook de vrijwilligers vanuit het Van Gogh Huis Drenthe die de klassen rondleidden genoten van het bezoek en de interesse die de kinderen toonden. Een mooi hoogtepunt in het project. Met alle indrukken en opgedane kennis gingen ze op school aan de slag.

thumbnail?sz=w1920&id=1y6NwQP6Vp8 UffQdAfzpCZP7XVh7q8J
Leerlingen in museum. Foto: Van Gogh Huis Drenthe

Op maandag 18 maart 2024 was de afsluiting van het project op school. De school was omgetoverd tot heus ‘Van Gogh Museum’ met bijzondere schilderijen, brieven en creatieve projecten. ‘We waren onder de indruk wat dit project heeft opgeleverd en hoe zeer de kinderen door Vincent van Gogh zijn geïnspireerd. Het is mooi om te zien dat we als Van
Gogh Huis Drenthe hier in samenwerking met de school een waardevolle bijdrage hebben kunnen leveren.‘ vertelt Heily Stoel-Snater, voorziter van het Van Gogh Huis Drenthe.

Als er scholen zijn die geïnteresseerd zijn in een gezamenlijk project, dan kunnen zij contact
opnemen met het Van Gogh Huis Drenthe via info@vangogh-drenthe.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio