13.5 C
De Bilt

Open Monumentendag zaterdag 10 september 2022

Meppel – Zou Stichting Oud Meppel in 2022 ook een landelijke monumentendag kunnen organiseren zoals vroeger? Het is en blijft balanceren tussen hoop en vrees vanwege de nieuwe richtlijnen. Centraal werd al besloten dat in 2022 de Open Monumentendag door kan gaan, in Meppel in een aangepaste vorm. Het landelijke thema stond al vast: verduurzamen. Voor zover mogelijk hebben we ons daarbij aangesloten maar het thema aangepast ‘Veranderen en/of verduurzamen’.

De werkgroep van Oud Meppel heeft de opzet iets moeten aanpassen.We mogen in een paar gebouwen naar binnen. Daarnaast hebben wij extra ondersteunende QR-codes gemaakt zodat men toch een indruk krijgt van het gebouw. De looproute is ongeveer 2,5 kilometer door de stad.
We kunnen de Meppeler toren beklimmen, we lopen door naar de Maria kerk. In de ‘Samenstroom’ en in zaal Ogterop kunnen we een rondleiding krijgen en we kunnen een woning in de Oude Zuiderschool bekijken. Ook is een bezoek mogelijk aan molen de Weert.

Aftrap (start) in het gebouw Historisch Centrum aan de Sluisgracht

Op zaterdag 10 september rond 10:30 wordt het startsein gegeven in het gebouw van stichting Oud Meppel. Het wandelboekje wordt gepresenteerd en is alleen voor die dag gratis. In het boekje zijn vijf QR-codes verwerkt. Als men een code inscant hoort en ziet men over het ‘onderwerp’ meer informatie en eventueel een filmpje of foto’s.

De wandelroute

Met het wandelboekje kom je langs interessante punten. Het Oude Stadsziekenhuis, door de toren in de Mariakerk. Wat gaat er gebeuren na 15 oktober? Het vernieuwde kerkgebouw aan de Groenmarkt. De oude gasfabriek, nu het innovatieve centrum van Meppel en natuurlijk de verbouwing van de oude HBS en Zuiderschool. Een kijkje in één van de verduurzaamde woningen geven een beeld van waar we voor staan in de toekomst “veranderen maar ook verduurzamen”.

Afsluiting van de Monumentendag zaterdag 10 september

Ook dit jaar wordt de dag afgesloten met een concert in de Mariakerk.  Van 16:00 tot 17:00 uur wordt een orgelconcert gegeven in de Grote Kerk door de organist van de Grote Kerk Mannes Hofsink. Voor de deelnemers aan de Monumentendag is de toegang gratis! Op zaterdag 10 september kunnen deelnemers vanaf 10:30 uur tot 17:00 gratis een boekje ophalen. Daarna zijn ze niet meer gratis. Dan zijn de kosten dit jaar nog € 2,50 bij Boekhandel Riemer Barth en bij Oud Meppel (Sluisgracht 21-22).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio