15.7 C
De Bilt

Orange the World 2022: Gemeente De Wolden is #medestander

In De Wolden zijn burgemeester Inge Nieuwenhuizen, dominee Betty Gras en directeur SWW Gert Vos #medestander van Orange the World, in de strijd van geweld tegen vrouwen. Ze sluiten zich aan bij de internationale campagne . Daarom wappert 25 november de Orange the World vlag voor het gemeentehuis. Op zaterdag 10 december sluit de burgemeester de campagneperiode af bij de Muur van Geweld in de Wijk om 11.00 uur. U bent van harte welkom.

Jaarlijkse Orange the World campagne

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Gemiddeld sterft in ons land gemiddeld iedere 10 dagen een vrouw door geweld door haar (ex)partner. Om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen (femicide) is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag startte de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.

Activiteiten in gemeente De Wolden

Tijdens de actiedagen wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan Orange the World: de Ontmoetingskerk en Hervormde Kerk Zuidwolde doen actief mee. De voorzitter van Soroptimistclub De Reestlanden sprak in tijdens de gemeenteraadvergadering, de Zuudwoldiger Huuskamer is oranje uitgelicht en Modehuis Dekker heeft een oranje etalage. In de bibliotheek is een tafel ingericht met een selectie van boeken waarin geweld tegen of onderdrukking van vrouwen centraal staat.

De actieperiode wordt op 10 december door Soroptimistclub De Reestlanden om 11.00 uur afgesloten met een ceremonie bij het nationaal monument De Muur tegen Geweld in de Wijk. Burgemeester Nieuwenhuizen zal hier samen met Jack Keizer, voorzitter Federatie Nabestaanden Slachtoffers van Geweld, spreken en bloemen leggen. Het projectkoor Orange the World, een initiatief van Sinje Kiel (de Markiezin van Drenthe) zal met Esther de Vos, sopraan, onder leiding van Marjanne Visscher van het Vrouwenkoor Hoogeveen, een lied ten gehore brengen.

In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door of de Orange the World vlag uit te hangen, een gebouw oranje uit te lichten en door in de gemeenteraad extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Thema 2022: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Geen jongen wordt als dader geboren; hoe zorgen we ervoor dat hij niet zo eindigt? Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag.

Achtergrondinformatie

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap was op 25 november. Na ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen eindigt de campagne op zaterdag 10 december. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden is sinds 2014 een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. In Nederland wordt sinds 2016 deelgenomen aan de campagne.
De coördinatie van de campagne in Nederland is in handen van UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs. In 2022 zijn ook de VVAO, Inner Wheel, YWCA en Veilig Thuis aangesloten als officiële samenwerkingspartners. Meer informatie over de Orange the World campagne is te vinden op www.orangetheworld.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio