15.5 C
De Bilt

Oud Meppel zichtbaar op 12 september; Open Monumentendag

Meppel – Het was best spannend. Zou er in 2020 ook een landelijke monumentendag georganiseerd worden voor Oud Meppel? Het is en blijft balanceren tussen hoop en vrees vanwege het Coronavirus. Centraal werd besloten dat in 2020 de Open Monumentendag door kan gaan, zij het in aangepaste vorm. Het landelijke thema stond al vast: ‘Leermonumenten’. Voor zover mogelijk hebben we ons daarbij aangesloten.

Werkgroep Oud Meppel

De werkgroep van Oud Meppel heeft gekozen voor een andere opzet. Zeg maar een anderhalve meter opzet (mondkapjes niet nodig!), zonder toren beklimmen of bezoek aan woonhuizen. Zonder een bezoek aan Molen De Vlijt. Geen vrijwilligers van Oud Meppel die mensen rondleiden of uitleg geven. In plaats van een looproute door de stad gaan we deze keer op de fiets door het buitengebied van Meppel.

Aftrap in Meppel

Op woensdag 9 september rond 10.30 zal wethouder Jaap van der Haar aandacht vragen voor wat Meppel aan bijzondere monumenten en historische overblijfselen te bieden heeft. Hij onthult dan een nieuw informatiebord aan en over de toren van de Grote Kerk op het Kerkplein. Het oude ANWB-bord wat er hing was nodig aan vervanging toe.

De tekst was onleesbaar geworden en historisch op een aantal punten onjuist. Na overleg van Oud Meppel met de ANWB en de gemeente kreeg Oud Meppel het verzoek een nieuw informatiebord te maken passend in de stijl en kleur van andere informatieborden in Meppel. Naast foto’s en informatie zit er ook een QR-code op het bord. Wie dit inscant hoort het ‘in Meppel beroemde’ lied van de Meppeler toren zingen.

Afsluiting Monumentendag

Omdat het dit jaar anders is dan anders is er ook een mogelijkheid de dag op zaterdag 12 september speciaal af te sluiten. Van 16.00 tot 17.00 wordt een orgelconcert gegeven in de Grote Kerk door de oud organist van de Grote Kerk Mannes Hofsink en de huidige nieuwe cantor-organist Johan Smit. Voor de deelnemers aan de Monumentendag is de toegang gratis!

Twee fietsroutes

Dit jaar zijn er twee fietsroutes beschreven. Ze zijn prachtig vormgegeven in een boekje met veel monumenten-wetenswaardigheden. We blijven geheel op het grondgebied van de gemeente Meppel. Een ‘rondje Meppel’ van ongeveer 13 kilometer en één van ongeveer 17 kilometer. De route van 13 kilometer gaat in noordelijke richting langs o.a. Villa Kalkoven. De andere route gaat naar de zuidoostkant, richting Havixhorst en Lokkerij.

Gratis boekje

Op zaterdag 12 september kunnen deelnemers vanaf 11.00 uur tot 17.00 gratis een boekje ophalen. Daarna zijn ze niet meer gratis. Dan kosten ze € 2,50 bij Boekhandel Riemer Barth en bij Oud Meppel (Sluisgracht 21-22).

Waar zijn de boekjes op zaterdag verkrijgbaar?

– Oud Meppel (HCM), Sluisgracht 21-22, van 11.00 tot 17.00 uur

– Bij boekhandel Riemer-Barth (Woldstraat 5/De Wheem)

– In de Grote of Mariakerk

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Herman Jansen of met de voorzitter van Oud Meppel, Edward de Vries.

Telefoonnummer Herman Jansen: 0522-255843

Mobiel Herman Jansen: 06 – 5315 4235

E-Mail: hejansen@gmail.com

Telefoon Edward de Vries: 06- 2045 1292

E-mail: edwarddevries47@hotmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio