10 C
De Bilt

Pilot zwerfafval in Westerveld groot succes

Westerveld – Sinds september 2017 houden tien verenigingen uit de gemeente , tegen een vergoeding, gezamenlijk 90 kilometer berm schoon van zwerfafval. Een pilot waarbij ongeveer twintig procent van alle gemeentelijke bermen schoon gehouden wordt. De pilot is geëvalueerd: de verenigingen en de gemeente Westerveld zijn erg tevreden met het resultaat.

Evaluatie

Alle verenigingen zijn enthousiast om door te gaan en zeer tevreden met het resultaat en het opgehaalde geldbedrag.

Ook wethouder Doeven is enthousiast over de pilot en wil komend jaar gebruiken om het project uit te breiden: “Ik zie dit als een win-win project. De verenigingen krijgen op deze manier een mooie bijdrage voor de clubkas, terwijl de gemeente grote delen van de bermen zwerfafvalvrij heeft. Ik hoop dat we dit project dit jaar nog grootser kunnen opzetten. “

Vergoeding

Per drie kilometer wegberm wordt jaarlijks een vergoeding gegeven van € 500. Dit bedrag moet besteed worden aan het verduurzamen van de vereniging ( bijvoorbeeld onderhoud van het gebouw of aanschaf materialen). Alle verenigingen hebben er tijdens de start van de pilot voor gekozen om het maximum (negen kilometer) aantal kilometers schoon te houden. De verenigingen krijgen jaarlijks dus € 1.500 voor het verrichte werk.

Scheiden

Het afval wordt gescheiden in PMD (plastics, metalen verpakkingen en drankenkartons) en overig afval. Daarna wordt het afval opgehaald door de gemeente. Sinds september 2017 hebben de tien verenigingen samen 336 kg PMD en 798 kg overig afval uit de bermen gehaald. In totaal dus 1.134 kilogram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio