13.3 C
De Bilt

Record aantal bezoekers Open Monumentendag van 760 bezoeken.

Oosterwolde – Met ruim 760 bezoeken is de vierde editie van de Open Monumentendag Ooststellingwerf zeer goed bezocht. 16 deelnemende monumenten & 2 activiteiten lagen verspreid over zeven Ooststellingwerfse dorpen. Vooral de nieuwkomers waren erg in trek.


Nieuwkomer herenhuis Ontwijk in Donderbroek trok maar liefst 125 bezoekers en was hiermee het best bezochte monument. Het Cachot in Appelscha had al vaker de deuren geopend tijdens de Open Monumentendag en trok ook nu weer veel bezoekers: 88 mensen bezochten de voormalige plaats waar vooral dronken en misdragende mensen tijdelijk werden opgesloten. Het karakteristieke boerderijtje aan de Oude Willem 9 in Appelscha deed ook voor het eerst mee aan de open dag, en eindigde met 64 bezoekers op de derde plaats, samen met de Trefkerk in Appelscha die vorig jaar zijn debuut maakte.


“Elk jaar weer merk ik het enthousiasme van de monument eigenaren die vol passie vertellen over hun monument. Daar ben ik blij mee, want we hebben een rijke historie die perfect verteld kan worden door deze gebouwen. Het is mooi om te zien dat ook weer dit jaar zoveel monument eigenaren hun deuren hebben geopend en een record aantal bezoekers een stap in het verleden hebben gezet.” Aldus wethouder Fimke Hijlkema.

Record

Met ruim 760 bezoeken heeft de Open Monumentendag de bezoekersaantallen van de laatste jaren overtroffen. In 2019 waren er 536 bezoeken aan de Open Monumentendag, in 2018 waren dit er ruim 700 verdeeld over twee dagen. “We spreken van bezoeken en niet van bezoekers, omdat moeilijk in te schatten is wie meerdere monumenten heeft bezocht en wie alleen dat ene monument waar ze zo nieuwsgierig naar waren” licht projectleider Gjilke Dros toe.

Corona

Dit jaar werden er extra maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en toch de Open Monumentendag te kunnen houden. Zo werd het maximaal aantal bezoekers door middel van posters bij de monumenten aangegeven, was er desinfectiemiddel beschikbaar bij de monumenten en werd men opgeroepen om 1,5 meter afstand te houden.

Organisatie

De Open Monumentendag werd georganiseerd door de gemeente, in samenwerking met de monumenteneigenaren, monument ambassadeurs en vrijwilligers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio