8.6 C
De Bilt

Drentse statenleden op date met natuur- en milieuorganisaties

Dwingeloo – Aan de rand van het Dwingelderveld kwamen woensdagmiddag 14 Drentse Statenleden bijeen om kennis te maken met het gevarieerde werk van natuur- en milieuorganisaties in Drenthe. De brede betrokkenheid van Drentse inwoners bij de organisaties en hun passie voor het samenwerken binnen onze provincie kwamen deze middag sterk naar voren.    ​

We staan in Drenthe voor het oplossen van een groot aantal samenhangende duurzaamheidsopgaven. De Drentse natuur- en milieuorganisaties zijn daar elke dag met hart en ziel voor aan het werk. Op deze bijeenkomst, met de titel ‘Perspectief voor Drenthe’, werden Statenleden meegenomen in een inspirerend programma omtrent het werk van de zes samenwerkende natuur- en milieuorganisaties in Drenthe: Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, Landschapsbeheer Drenthe, ​IVN Natuureducatie, de Natuur en Milieufederatie Drenthe en Staatsbosbeheer.  

Statenleden

In het Huis van Drenthe, aan de rand van het Dwingelderveld, werden de Statenleden uitgenodigd om te ‘speeddaten’ met vrijwilligers en medewerkers uit het veld. In korte tijd gingen daar levendige verhalen over tafel, zoals de samenwerking van Staatsbosbeheer en Binnenwerk, waar mensen met een arbeidsbeperking aan het werk gaan in bos- en natuurbeheer. “Van buiten word je beter,” merkte iemand aan tafel op.  

Van buiten word je beter

En samen buiten bezig zijn kan ook verbinden. Er waren veel voorbeelden waar dorpen of wijken samen aan de slag gingen, zoals de jaarlijkse perenpluk in Ruinerwold, de vrienden van de Onlanden en coöperatief zonnepark de Mussels. Men was ook aangenaam verrast over de grote belangstelling voor ons Drentse erfgoed. Zo kwamen er bij een open dag van Landgoed Oldengaerde ruim 1000 bezoekers langs. De diversiteit en bevlogenheid van de betrokkenen, initiatieven en samenwerkingen werden goed ontvangen.  

Na de verbindende speeddating sessies, nam professor Jan Willem Erisman, hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan de Universiteit Leiden, ons mee in de stikstofopgave van Drenthe. Hij liet zien dat de landbouw- en natuuropgaven sterk verbonden zijn en ook gezamenlijk een plek op de bestuurlijke agenda moeten vinden.  

De Kracht van Drenthe

De zes natuur- en milieuorganisaties werken samen onder de titel ‘De Kracht van Drenthe’. Hierbij gaan ze uit van de kracht en mogelijkheden die onze prachtige provincie te bieden heeft. Ze doen dit in samenwerking met inwoners, bedrijven, overheden en andere maatschappelijke organisaties. Zo creëren we samen de mogelijkheden om positieve verandering in gang te zetten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio