20 C
De Bilt

Stichting Oud Meppel van Start met Johannes Padding

Meppel Oud Meppel gaat binnenkort weer voor haar publiek open. Na een lange periode waarbij we ons gebouw hebben opgeknapt, gaan we vanaf 3 juli a.s. weer open voor iedereen. We starten onze opening met een tentoonstelling van de Meppeler amateur-schilder Johannes Padding. Iedereen kan op de gebruikelijke openingstijden een kijkje nemen in het vernieuwde gebouw van het Historische Centrum Oud Meppel. Het thema is dan ook “Rondje om de Meppel toren”.

Johannes Padding was van huis uit gewoon huisschilder maar in zijn vrije tijd liep hij vaak door zijn Meppel. Hij was gefascineerd door de Meppeler Toren en de grachten. Johannes schilderde vanaf een ansichtkaart hele leuke tafereeltjes rondom de Meppeler toren. Johannes had reumatische handen maar dat weerhield hem er niet van zijn beleving aan het witte doek toe te vertrouwen. Het is echt de moeite waard om de beleving van Johannes terug te zien in zijn schilderijen, hij gaf kleur aan zwart-wit- beelden.

Johannes Padding ging na de oorlog bij zijn broer Gerrit Jan werken. Later ging hij bij het schildersbedrijf Seijdel aan de slag. Hij was een kenner op het gebied van kleuren en dat is terug te vinden in zijn schilderijtjes.
Johannes schilderde met verfkwasten de ingekort werden, hij had namelijk kromme vingers en knobbels, waarschijnlijk door een combinatie van reumatische aandoeningen en het werken met verfstoffen. Van ’s morgenvroeg tot ’s avonds laat zat hij in de voorkamer te schilderen, ondanks zijn handicap. Johannes zijn passie en liefde voor Meppel gaven hem een beleving die hij op het doek neerzette.

Stichting Oud Meppel is blij dat de zoon van Johannes Padding, Arie Padding de bijna veertig schilderijtjes ter beschikking heeft gesteld aan het Centrum aan de Sluisgracht 21-22 te Meppel.
De expositie is de komende maanden tot en met eind september te bezichtigen op donderdag-, vrijdag-,zaterdagmiddag van 13:00 uur tot 16:30 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio