16.4 C
De Bilt

Eerste subsidie toekomstgerichte landbouw toegekend

Van 15 maart tot 1 mei 2023 was het mogelijk om subsidie aan te vragen voor toekomstgerichte landbouw. De eerste subsidie is toegekend aan werktuigenvereniging Ruinerwold.

Frontklepelmaaier met frees

​​Werktuigenvereniging Ruinerwold heeft een subsidie van € 13.250,- voor de aankoop van een frontklepelmaaier in combinatie met een frees toegekend gekregen. Met deze combinatie van werktuigen kan de leden van de vereniging een goed alternatief geboden worden voor chemische doding (glyfosaat) van de groenbemestergewassen. In één werkgang worden de groenbemestergewassen door het klepelen van het gewas en kapot frezen vernietigd.

De frontklepelmaaier met frees zal aan de leden tegen gereduceerd tarief verhuurd worden. Hiermee kunnen de leden laagdrempelig deze manier van werken uitproberen. De werktuigenvereniging Ruinerwold is een coöperatie zonder winstoogmerk. Zij verhuurt werktuigen aan haar leden. De werktuigenvereniging heeft in De Wolden ca. 200 leden.

Over de subsidieregeling toekomstgerichte landbouw

Sinds maart dit jaar heeft gemeente De Wolden de subsidieregeling toekomstgerichte landbouw. De Wolden wil hiermee de lokale economie versterken en de leefbaarheid op het platteland waarborgen. Dat doet ze door agrarische bedrijven te ondersteunen bij de transitie naar een toekomstgerichte Landbouw via een subsidieregeling. Voor deze regeling is een bedrag van 550.000 euro voor de jaren 2023, 2024 en 2025 beschikbaar. 

Expertteam

De aanvragen voor de subsidie toekomstgerichte landbouw worden door een onafhankelijk expertteam beoordeeld. In dit expertteam zitten Petra van den Hengel (zelfstandig innovatieadviseur), René Vree Egberts (Agrarische Natuur Drenthe) en Berry Bergman (Waterschap Drents Overijsselse Delta).

Tweede ronde

De subsidie kan tweemaal per jaar worden aangevraagd. De volgende periode loopt van 1 september tot en met 31 oktober 2023. De aanvraag kan gedaan worden door een samenwerkingsverband van minimaal drie agrarische bedrijven en deze moeten gevestigd zijn in gemeente De Wolden.

Subsidie aanvragen of meer informatie lezen

Op de website van de gemeente kan de subsidie worden aangevraagd. Daar staan ook alle voorwaarden over de regeling dewolden.nl/landbouwsubsidie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio