12.7 C
De Bilt

Wagenspel ‘Beetje Dom’ van Theaterschuur Linde

Theaterschuur Linde gaat met hun nieuwe wagenspel optreden op verschillende plekken in De Wolden en omstreken. Op vrijdag 1 september om 19.00 uur is de première van ‘Beetje Dom’ in Zuidwolde. De spelers en muzikanten in het wagenspel komen bijna allemaal voort uit de openluchtproductie Mina Koes van vorig jaar, de theatergroep heeft zichzelf daarom Bende van Mina Koes genoemd.

Theaterschuur Linde begint het seizoen op straat met een wagenspel ‘Beetje Dom’. Dit nieuwe wagenspel speelt zich af in de middeleeuwen, in het jaar 1268. Op de markt van het dorpje Wolde is het feest, want het dorp bestaat 25 jaar. Maar dan duikt er een kanunnik op, een afgezant van de bisschop van Utrecht, die toen de baas was in Drenthe. De kanunnik wil de Woldenaren laten betalen voor hun zondige leven. Ze moeten aflaten kopen. En met de opbrengst zal de bouw van de Dom en de Domtoren in Utrecht worden bekostigen. Betaal je niet? Dan wacht jou het hellevuur. Moet het platteland weer eens bloeden voor de ambities van de machthebbers in de grote stad?

Het script is geschreven door Jan Veenstra, de regie wordt gedaan door Rob van der Ree en de muzikale leiding verzorgt Reinier Havinga.

Wagenspel

Een wagenspel is een oude vorm van straattheater dat in de middeleeuwen plaatsvond op markten en pleinen. Toneelspelers en muzikanten gaven optredens op boerenwagens en vermaakten daarmee het publiek.

Initiatieven vanuit de samenleving ondersteunen

Het 25-jarig jubileum van De Wolden wordt gevierd met verschillende activiteiten georganiseerd door inwoners met behulp van een subsidie. Er vinden dit jaar nog verschillende festiviteiten plaats. Een overzicht van deze activiteiten is te vinden op dewolden.nl/25jaar.

Overzicht speelschema

Vrijdag 1 september 2023 (première)19.00 en 20.30 uur in Zuidwolde, bij de Meule van Wassens
Zaterdag 2 september 2023  14.00 uur in Berghuizen, bij de kerk
16.15 uur in Ruinerwold, bij Museumboerderij De Karstenhoeve
Zondag 3 september 2023 14.00 uur in Koekange, bij Landgoed Welgelegen, Princesseweg 8b
16.00 uur in Veeningen, bij het dorpshuis
Vrijdag 8 september 2023  19.30 uur in Alteveer, bij dorpshuis De Alke
Zaterdag 9 september 202311.00 uur in Dedemsvaart, bij Streekmuseum De Kalkovens
14.00 uur in Drogteropslagen, bij het dorpshuis
16.30 uur in De Wijk/ IJhorst, bij de Reestkerk in IJhorst
Zondag 10 september 202311.00 uur in Ansen, bij dorpshuis De Bastogne
14.00 uur in Ruinen, op de Brink
16.30 uur in Echten, naast het Huus mit de Belle

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio