11.9 C
De Bilt

Woningen splitsen voor versnelling op de woningmarkt

Het splitsen van woningen als oplossing voor de woningnood. In oktober 2021 presenteerde het college van burgemeester en wethouders een plan om de woningbouwproductie te versnellen. Met name op korte termijn is behoefte aan extra woningen. Om daarin te voorzien zet de gemeente in op plannen die snel te realiseren zijn, zoals het splitsen van woningen dus.

Relatief veel grote en dure koopwoningen

In De Wolden zijn relatief veel grote, dure koopwoningen. Uit het woningmarktonderzoek 2021 blijkt dat er meer behoefte is aan kleinere betaalbare woningen en levensloopbestendige woningen. Door woningen te splitsen zorgen we ervoor dat het aanbod beter aansluit bij de huidige behoefte.

Meer mogelijkheden tot wonen

De gemeente ontvangt regelmatig het verzoek voor andere vormen van wonen, waarbij de (toekomstige) zorgbehoefte een rol speelt. Het gaat daarbij om mensen die in de toekomst verwachten (mantel)zorg nodig te hebben, maar nu nog gezond zijn. Daardoor kunnen deze mensen geen aanspraak maken op een mantelzorgwoning. Wethouder Gerrie Hempen zegt: “Wij hopen dat met het mogelijk maken tot het splitsen van woningen bijgedragen kan worden aan de behoefte van pre-mantelzorgwoningen of generatiewoningen.”

Woning van minimaal 55 m2

Voor het splitsen van woningen zijn ook bepaalde voorwaarde waar een woning aan moet voldoen. Zo vallen alleen woningen binnen de bebouwde kom onder dit beleid, moeten er geen milieubelemmeringen zijn en voldoende parkeergelegenheden. Daarnaast kan ook alleen een hoofdgebouw/woning in aanmerking komen voor deze regeling, het geldt niet voor bedrijfsgebouwen of vrijstaande bijgebouwen.

Woning splitsen

Voor woningen buiten de bebouwde kom is het ook mogelijk om een woning te splitsen al gelden daar strengere voorwaarden. Hier is een wijziging van de beheersverordening nodig, dit is een langere procedure. Betrokkenen – inwoners, makelaars – herkennen de behoefte aan betaalbare woningen en seniorenwoningen. Een minimale gebruiksoppervlakte van 55 m2 is voldoende voor een zelfstandige woning.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio