17.2 C
De Bilt
dinsdag, 18 juni 2024

2 x schoorsteenbrand in een uur in Krimpen

Krimpen aan den IJssel – Nog even de laatste restje hout opstoken en door de schoorsteen laten verdwijnen. Met dat idee zullen gisteren een aantal Krimpenaren gehoopt hebben er nog even warmpjes bij te zitten. Maar even voor 18.00 uur ging het al mis en moest de brandweer uitrukken voor een brand aan de Hoflaan in Krimpen aan den IJssel.

De Ramoneur

Bij het blussen van deze brand in het rookkanaal werd gebruik gemaakt van een zogenaamde ramoneur. De ramoneur bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer 50 cm lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet- en koolresten van de schoorsteenwand. Het wordt gebruikt bij vierkante schoorstenen (Bron: Wikipedia).

uc?id=127RU qBZnCKEYsPgFHN3pOTjwWRaEFAf
Brandresten uit het rookkanaal – Foto: © Jurian de Jong – Regio Online

En door naar de volgende schoorsteenbrand

Nadat bij de Hofland de brand geblust was, werd tegen 19.00 uur opnieuw een beroep gedaan op de brandweer. Ditmaal was er een woning aan de Bogerd waar het rookkanaal vlam had gevat. Met de hoogwerker werd er geblust en ook de ramoneur mocht zijn werk weer doen. De schoorsteen is ontdaan van alle smeulende resten. En nu maar hiopen op een mooi, warm voorjaar en prachtig lange zomer. Dan kunnen de houtkachels voorlopig even uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio