25 jaar Open Monumentendag in Ouderkerk aan den IJssel

Ouderkerk aan den IJssel – Dit jaar is het 25 jaar geleden dat voor de eerste keer de Open Monumentendag voor de Dorpskerk in Ouderkerk aan den IJssel werd georganiseerd. Daarmee was ook de introductie van deze dag in Ouderkerk een feit, want tot die tijd werd er in Ouderkerk geen aandacht aan deze dag besteed.

Veel veranderd in 25 jaar

Wat in 1992 begon met de openstelling van alléén de kerk is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een gebeuren, waar allerlei andere deelnemers bij betrokken zijn. Eén ding is echter in al die jaren niet veranderd en dat is de centrale rol van de Dorpskerk in het geheel van Open Monumentendag.

Vernieuwde expositie

In het kader van de jaarlijkse Open Monumentendag is de Dorpskerk op zaterdag 9 september a.s. van 9.30 tot 17.00 uur open. In de kerk wordt een uitgebreide en gedeeltelijk vernieuwde expositie gehouden over de kerk, de beide grafkelders van het geslacht Nassau-Lalecq, het orgel en het busongeluk van 20 november 1941. Het tentoongestelde bestaat uit talloze foto’s, archiefmaterialen en oude voorwerpen.

Bijzondere videobeelden praalgraf Nassau-Lalecq

Ook de bijzondere video-opnamen die in 2001 door Nico Holdermans in het praalgraf gemaakt zijn, maken deel uit van de expositie. Verder zijn er twee powerpoint-presentaties, nl. over de symboliek in de Dorpskerk en het thema van Open Monumentendag “Boeren, burgers en buitenlui”. Dit laatste in relatie tot de rol van de Dorpskerk in Ouderkerk in de afgelopen eeuwen. In de kerk zijn eveneens enkele fraaie schilderijen van kunstenaar Cor Visser te zien.

Foto praalgraf Dorpskerk Ouderkerk ad IJssel – © Nico Holdermans

Kam-orgel

Het Kam-orgel wordt de hele dag bespeeld. Belangstellenden kunnen op de orgelgalerij kijken, waar uitleg wordt gegeven over het orgel. Van 10.15 tot 10.45 uur is er een optreden van kamerkoor “Pro Musica” uit Ouderkerk o.l.v. Cees van der Slik en tussen 14.30 en 15.45 uur van trompettist Peter Stam.

Foto Kam-orgel Dorpskerk Ouderkerk ad IJssel – © Nico Holdermans

Toren beklimmen

De toren kan elk heel en half uur o.l.v. een gids beklommen worden. Er wordt op nummer gewerkt.

Foto: Kerk – carillon – © Nico Holdermans

Muziek en speciaal boekje met dorpswandeling

In het kader van “Dorpskerk, 25 jaar Open Monumentendag” zal in de Dorpskerk om 10.15 uur, tijdens het optreden van het kamerkoor “Pro Musica”, een boekje met een dorpswandeling gepresenteerd worden. Wethouder P. Neven van de gemeente Krimpenerwaard zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Dit boekje met informatie en veel foto’s over de monumenten en de bewoners in het centrum van Ouderkerk is uitgegeven door Historische Vereniging “Ouderkerck op d’IJssel”. Het is die dag tegen een geringe prijs te koop in de Dorpskerk en de Oudheidskamer.

Foto: Kamerkoor Pro Musica – © Nico Holdermans

Meer dan alleen de Dorpskerk

Er is niet alleen in de Dorpskerk veel te doen, maar ook daaromheen. Zo is er in de Oudheidskamer (“d’ Ouwe Backery”, Dorpsstraat 19) een boeiende expositie over “Boeren, burgers en buitenlui” te zien. Om 14.00 uur kan er met een gids van de Historische Vereniging een dorpswandeling in de omgeving van de Dorpskerk gemaakt worden. Het eerder genoemde boekje met de wandeling kan daarbij goede diensten bewijzen. Vertrekpunt is de Oudheidskamer.

Vaartocht 

Evenals in voorgaande jaren kan er een vaartocht gemaakt worden met een van de historische schepen, die van 10.30 tot 17.30 uur tussen Ouderkerk, Krimpen en Capelle aan den IJssel varen. Vertrekpunt in Ouderkerk is Steiger 3 (naast Dorpsstraat 14). Een flyer met vertrek- en aanlegplaatsen en tijden is in de Oudheidskamer te verkrijgen.

Ook open huis ondernemers

Verder is er in het centrum “Open Huis” bij Choco-Kado “De Berekuil” (waar ook een gezellig terras is), “Bloemen & Wonen Bij Liza” (Dorpsstraat 24), “Hanneke van Vliet – Keramiek” (Dorpsstraat 30), “Oud Nieuws Brocante” (Dorpsstraat 59) en de Stichting Senioren Convent Ouderkerk (“d’Ouwe Backery”, Dorpsstraat 19). Bij Aannemers- en Timmerbedrijf A. Goudriaan en Zn. (Dorpsstraat 1a) zijn er gereedschappen en foto’s over het opvijzelen van huizen te zien. Dit bedrijf heeft al meer dan 100 jaar ervaring met opvijzelen.

Begraafplaats

Op enige afstand van het centrum van het dorp kan de Oude Algemene Begraafplaats bezocht worden met als bijzonderheden het baarhuisje en het grafmonument van A.J. Schelling (IJsseldijk Noord, tegenover nr. 67).

Bron: Nico Holdermans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio