18.3 C
De Bilt
donderdag, 11 augustus 2022

29 scholen in Capelle, Krimpen en de Krimpenerwaard op avontuur in techniek

Krimpenerwaard/Krimpen aan den IJssel/Capelle aan den IJssel – In 2018 volgen 29 scholen uit Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel en Krimpenerwaard het project Op avontuur in de techniek. Het gaat om 10 basisscholen uit de Krimpenerwaard, 9 uit Krimpen aan den IJssel en 10 uit Capelle aan den IJssel. Van 1 mei tot 30 juni volgen de basisscholen het project.

Mogelijkheden

Door het project leren de scholieren welke mogelijkheden er zijn in de techniek en wat voor banen en opleidingen daarbij horen. Ook komt veiligheid op de werkplek aan bod, waarbij er een prominente plaats is ingeruimd voor gehoorbescherming. Gehoorschade is een groeiend probleem onder jongeren en in de lessen wordt aandacht besteed aan wat gehoorschade precies is en hoe je het kunt voorkomen.

Deelnemende lokale bedrijven

De lessen worden gegeven door verschillende lokale bedrijven in samenwerking met de gemeenten Capelle aan den IJssel, Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel. Naast de bedrijven als IHC en Hollandia, doen ook weer Autobedrijf de Koning en Bakker Casteleijn mee. Nieuwe bedrijven die meedoen zijn Widek, de Vries en Verburg aannemers en Gerco brandpreventie. Op zaterdag 30 juni is er weer een Open Bedrijvendag van bedrijven in het Stormpoldergebied en omgeving. Deze dag vormt de afsluiting van het project ‘Op avontuur in de techniek’.

Kennismaken voor keuze vervolgopleiding

Wethouder onderwijs Arnold de Leeuw van Krimpen aan den IJssel: “Geweldig dat kinderen op deze manier kennis kunnen maken met techniek. Nog voordat zij een keuze maken voor een vervolgopleiding. Zo weten ze wat techniek hen kan bieden. Mooi dat we dit evenement voor de derde keer kunnen organiseren met onze buurgemeenten en lokale ondernemers.”

Techniek is een breed vak

Onderwijswethouder Dick van Sluis van Capelle aan den IJssel: “Techniek is een prachtig vak dat volop in ontwikkeling is. Het is bovendien een heel breed vak, waarmee je allerlei kanten op kunt. Bedrijven in de regio zitten te springen om goed technisch personeel. Het is daarom zaak nu vooruit te kijken en kinderen voor de techniek te interesseren. Ik ben er trots op dat we dit mooie project samen met buurgemeenten en bedrijven kunnen doen.”

Jong kennis laten maken

Wethouder onderwijs, Jan Vente van Krimpenerwaard: “Voor kinderen die later in de Krimpenerwaard willen wonen en werken biedt de techniek de mooiste kans. Daarom laten we ze met dit project al jong kennis maken met werken in de techniek en onze prachtige technische bedrijven.”

Open Bedrijvendag

Tijdens de open bedrijvendag hebben jongeren in de leeftijd van 11 tot 16 jaar (en die nadenken over een beroepskeuze) de mogelijkheid om in de keuken te kijken bij bedrijven uit de maakindustrie. Natuurlijk is de scheepsbouw vertegenwoordigd. Daarnaast zetten ook Hollandia, Thyssen maar ook Bakker Castelijn en M. de Koning Autobedrijven hun deuren open voor het -bij voorkeur- jeugdige publiek.

Specialistische bedrijven

Ook een groot aantal specialistische bedrijven als Van Dulst, Alewijnse, Storms Engines & Parts, Pirosport, Machinefabriek de Waal, De Regt kabels, Metofix Interieurbouw, Machinefabriek Kalkman en loodgietersbedrijf Nobel, Widek doen mee. Naast de activiteiten bij de bedrijven is er weer een centraal plein met verschillende scholen en andere partijen, zoals advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT en de DCMR, aanwezig. Daar kunnen jongeren op een aantrekkelijke manier kennismaken met de vele mogelijkheden die techniek te bieden heeft. Op www.krimpenaandenijssel.nl/bedrijvendag ziet u vanaf juni wat u kunt doen en beleven bij de verschillende deelnemende bedrijven. Het definitieve programma wordt half juni bekend gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio