2.9 C
De Bilt

Aankaarten huiselijk geweld: Stem van Krimpen pleit voor laagdrempelig vindbare plekken hiervoor

De gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel heeft het Raadsvoorstel De Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Rotterdam Rijnmond 2024-2027 raadsbreed vastgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt over de gezamenlijke aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Stem Van Krimpen diende hierbij de motie ‘Laagdrempelig vindbare plekken voor aankaarten huiselijk geweld’ in. Deze motie werd ook raadsbreed, dus unaniem aangenomen.

Primaire preventie

Margot Wekker, raadslid voor Stem van Krimpen licht toe: “Er gaat veel goed. We zien dat er terecht veel tijd, aandacht en energie naar hulp bij acuut of structureel geweld in gezinnen gaat. Het gaat hierbij om een reactieve actie. Stem van Krimpen vindt dat er veel winst te behalen is door proactief te zijn. Proactief door primaire preventie, gericht op voorkomen van geweld. Door voorlichting en door inwoners goed en met regelmaat te informeren. Door het bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling.”

Taboe huiselijk geweld doorbreken

Gemeenten hebben een wettelijke taak in het voorkomen en stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Raadslid Wekker vindt dat preventie, het voorkomen van geweld, meer aandacht nodig heeft en vervolgt: “Het is van groot belang het taboe te doorbreken en het bewustzijn te vergroten dat er over huiselijk geweld gepraat kan en moet worden. Met elkaar het gesprek voeren op een laagdrempelige manier. En op een makkelijk te vinden plek voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Die plekken zijn er gelukkig al. Denk aan Veilig Thuis, huisartsen, KrimpenWijzer, CJG,  jeugdmaatschappelijk werk, vertrouwenspersonen in onderwijs, verenigingen en stichtingen.”

Vindbaarheid vergroten

De motie vraagt het college om de vindbaarheid van die plekken te vergroten. Verder wordt gevraagd om inwoners hierover met regelmaat te informeren en om aan te sluiten bij landelijke campagnes van ondermeer Rijksoverheid en Centrum Seksueel Geweld.

“De motie werd mee ingediend door LK, PvdA, VVD en KB en door de raad unaniem aangenomen. De wethouder kan deze door de hele raad gedragen politieke uitspraak zien als een steun in de rug en hiermee aan de slag gaan”, besluit Wekker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio