9 C
De Bilt

Aanpak Krimpenerhout, verbetering of kaalslag?

Opinie geeft een gedachte, visie of opvatting van de schrijver weer en niet noodzakelijk die van de redactie van Regio Online!

Krimpenerwaard – Het recreatiegebied het Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek wordt aardig onderhanden genomen. Is het een verbetering of kaalslag? Het zou een verbetering moeten worden voor de recreant. Maar is het ook een verbetering voor de natuur? Wie regelmatig een rondje wandelt door het gebied, zal opvallen hoeveel bomen er al zijn geveld. De natuurliefhebber weet hoeveel vogels en andere dieren, zoals reeën, er hun onderkomen vinden. En hoe stil het er nu is, rondom het gebied waar nu de graafmachines heersen.

Een groot deel van de onbereikbare natuur, wat een rustoord was voor dieren die daar ongestoord konden nestelen en voedsel zoeken, is verdwenen. Het moet ook weer plaats maken voor de mens, die ook zijn nodige rust wil zoeken in de natuur. Maar wel ten koste van de ruimte voor flora en fauna. Nee, door dit voor mensen onbereikbare bos, moeten paden komen en een open zone. Daar waar de reeën en andere dieren hun schuilplaats hebben als de mens het gebied betreed, moet ook weer ingenomen worden door de mens. Want dat is waar de mens goed in is. Steeds meer natuur opofferen voor eigen gewin. Of dat nu is met plannen om polders vol te bouwen met huizen, of het ‘verbeteren’ van een natuur-/recreatiegebied.

Open ruimte wordt aangelegd. Foto: © Joke Rietveld / Regio Online

Recreatie

Dat de waterkwaliteit van de surfplas moest verbeteren, dat was al lang bekend. Dat hier nu aan gewerkt wordt is iets goeds. Dat er daarbij ook nog meer voorzieningen komen, voor kinderen, naast het piratenpad en de speelpolder, dat is leuk. De hondenzwemplaats was al erg aantrekkelijk voor mensen met een hond. Het is een ontmoetingsplaats en voor de honden een geweldige plek om heerlijk te zwemmen en te spelen met andere honden. Er komt nu nog meer strand waar de honden naar hartenlust hun valkuilen kunnen graven. Helaas moest daar ook natuur voor wijken. Natuur, die hopelijk met de tijd weer terug komt.

De hondenzwemplaats wordt vernieuwd.
Foto: © Joke Rietveld / Regio Online

Mens en natuur.

Wie als natuurliefhebber een rondje wandelt in het Krimpenerhout, kijkt vooral om zich heen naar het natuurschoon. Als fotograaf is het een prachtig gebied voor mooie kiekjes. De mens zou samen moeten gaan met de natuur. Maar op een zondag met mooi weer, is de rust in het gebied ver te zoeken. Het is dan meer recreatiegebied dan natuurgebied. Mensen gaan er op een zonnige zondag massaal wandelen, fietsen of hardlopen. Want de mens wil van de rust genieten. Al zie je op die dagen dan ook weinig vogels, die trekken zich terug in het dichte bos, dat de mens hen ook weer wil ontnemen. En hoe meer wensen mensen hebben voor hoe zij willen ontspannen, hoe meer rustgebieden aangepast worden om de rust van de natuur te verstoren.

Foto: © Joke Rietveld / Regio Online


In de zomer wordt er volop genoten van de surfplas met het strand. Maar het respect voor de natuur is ver te zoeken. Ondanks de vele prullenbakken, ligt de ligweide na een drukke dag vol met achtergelaten afval. Een paar stappen doen om het in de vuilnisbak te werpen is blijkbaar te vermoeiend.

Na de zomer wordt de surfplas weer langzaam overgenomen door de watervogels. Dan genieten deze dieren van de ligweide en het water. Het kan allemaal in harmonie samen gaan, de mens en de natuur. Maar blijkbaar zit het in de natuur van de mens, om zichzelf zoveel mogelijk gebied toe te eigenen, ten koste van de natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio