8.8 C
De Bilt

Aanpak Surfplas: alcoholverbod en sluitingstijd

Krimpenerwaard – Een alcoholverbod rondom de Surfplas en een toegangsverbod van zonsondergang tot zonsopkomst. Dat was de duidelijk boodschap bij de onthulling van het bord, die deze maatregelen aan bezoekers kenbaar maakte. Burgemeester Roel Cazemier werd bij de onthulling bijgestaan door Kees Oskam, voorzitter van de Groenalliantie.

Betrokken partijen

De Groenalliantie is een samenwerkingsverband tussen diverse gemeenten in het Groene Hart voor het beheer en onderhoud van een aantal belangrijke natuurgebieden, waaronder dus de Surfplas in de Krimpenerhout. Hiernaast was ook een vertegenwoordiger van Stichting Jeugd- en Jongerenwerk uit Krimpen aan den IJssel aanwezig, de boswachter/BOA van Staatsbosbeheer, twee reguliere BOA’s van de gemeente en een vertegenwoordiger van de politie.

Excessen

Cazemier maakte bij het begin duidelijk dat de Krimpenerhout met de Surfplas een mooi recreatiegebied is geworden, waar veel werk in is gestoken. Hij vond het echt jammer dat er helaas ook excessen zijn geweest van jongeren, met alcoholmisbruik en vernielingen. Of deze excessen nu wel of niet met de coronatijd te maken hadden, was niet eenduidig aan te geven, zo vond Jeugd- en Jongerenwerk. “Verveling kan zeker een rol hebben gespeeld, maar kan niet de enige oorzaak zijn en zeker geen excuus.”

“Het is ook echt een stukje jouw gebied”

Voorzitter van de Groenalliantie Kees Oskam, maakte nog eens duidelijk dat het vormgeven, beheer en behoud van alle recreatie- en natuurgebieden bij de alliantie, door de burgers zelf worden betaald. “Iedere inwoner betaald ongeveer 7 euro per jaar om deze prachtige gebieden te vormen en behouden. Het is dus echt van ons allemaal en je mag je als inwoner van het Groene Hart daar ook best bij betrokken voelen. Het ook echt een stukje jouw gebied!”

Samenwerking noodzakelijk

Dat samenwerking tussen veel partijen noodzakelijk is heeft voor een groot deel met de complexe regionale grenzen en verantwoordelijkheden te maken. Zo maakte de woordvoerder van de politie duidelijk dat de Krimpenerwaard vanwege haar ligging al met 3 politieregio’s te maken heeft. Richting Lopik is de regio Utrecht, richting Krimpen aan den IJssel de regio Rotterdam-Rijnmond en zelf valt de gemeente onder de regio Midden-Holland.

Beheer, onderhoud en toezicht naar één partij

Daarnaast kan een goed en structureel beheer alleen plaatsvinden als de betrokken gemeenten daarover gezamenlijk beslissingen kunnen nemen. Dat kan via de Groenalliantie. Hierbij heeft Staatsbosbeheer de uitvoerende en beheerstaken toegewezen gekregen en indien nodig ook handhavend. In bijzondere gevallen kan altijd samenwerking worden gezocht met de gemeentelijke BOA’s of de politie uit zowel de Krimpenerwaard als Krimpen aan den IJssel.

“Maak jongeren onderdeel van de oplossing”

Kees Oskam liet ook nog weten dat we niet teveel de focus moeten leggen op een aantal jongeren die het een keer goed verpesten. “Laten we vooral in gesprek met hen gaan en ze niet alleen maar als het probleem zien. Laten we ze onderdeel van de oplossing maken. Ze betrekken bij het beheer en behoud van het gebied. Ook in hun eigen belang.”

We zijn de baas met elkaar

In ons eerdere artikel vroeg ik mij af wie nu eigenlijk de baas is over de Surfplas, maar kan eigenlijk tot de conclusie komen dat we dat dus allemaal een beetje zijn. En met die gedeelde verantwoordelijkheid, hebben alle inwoners er belang bij dat de mooie kanten van het recreatie- en natuurgebied behouden blijven. Dan kan de boswachter gewoon natuurbeheer doen, andere boa’s en politie eens een oogje in het zeil houden, de Groenalliantie tevreden toekijken en de gebruikers van het gebied simpelweg genieten met elkaar. Het is eigenlijk niet eens moeilijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio