-2.1 C
De Bilt

Actief voor het waterschap: Dijkgraaf reikt certificaten uit

Schieland/Krimpenerwaard – 38 bewoners binnen het beheersgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ontvingen woensdag 27 juni 2018 het certificaat voor deelname aan de cursus ‘Actief voor het waterschap’ uit handen van dijkgraaf Hans Oosters.

Training

Tijdens de training leerden deze mogelijke nieuwe waterschapsbestuurders onder meer hoe Nederland wordt bestuurd en wat de plaats van een waterschap daarbinnen is. Zij kregen toelichting over de opzet van de waterschapsverkiezingen, de oprichting van politieke partijen en over hoe je jezelf kandidaat kunt stellen voor het algemeen bestuur van een waterschap. Daarnaast leerden ze hoe het waterschap en de besluitvorming binnen een waterschap werkt, en hoe je deze kan beïnvloeden. Andere onderdelen van de cursus bestonden uit: de taken en rollen van het algemeen bestuur, de instrumenten die bestuursleden tot hun beschikking hebben, basiskennis over waterschapsfinanciën en effectief vergaderen.

HHSK-Dijkgraaf-reikt-certificaten-uit-2 Foto HHSK

Dijkgraaf Hans Oosters blij met de belangstelling

Dijkgraaf Hans Oosters is blij met de grote belangstelling voor deze bestuurderstraining. Hij hoopt de deelnemers volgend jaar terug te zien op de kandidatenlijst voor de waterschapsverkiezingen: “Het valt echt op dat hier een gemêleerdere groep mensen staat, zowel wat betreft leeftijd als achtergrond. Daar ben ik als voorzitter van het bestuur van dit hoogheemraadschap blij mee. Ons bestuur kan zijn werk het beste en met het grootste draagvlak uitvoeren wanneer het een zo goed mogelijke afspiegeling vormt van de inwoners, ondernemers en belangengroepen in ons beheergebied.”

HHSK-Dijkgraaf-reikt-certificaten-uit-1 – Foto HHSK

Wat drijft de deelnemers

Rosemarie van Ham (27 jaar) is een van de deelnemers. Haar zien we mogelijk na de waterschapsverkiezingen op 22 maart terug als nieuwe bestuurder en vertegenwoordiger van de inwoners en/of belangengroepen in dit gebied. “Tijdens mijn bachelor watermanagement werd ik lid van een waterpartij en bezocht een keer een vergadering van de vv. Ik zag dat mijn generatie iets kan toevoegen. Ik denk dat mijn generatie gewend is meer integraal te denken en opgaven in een bredere context aan te pakken. Netwerken en gedreven, met de deuren open. Dat kost misschien meer tijd, maar het levert ook beter werkende lange termijn oplossingen. Ik hoop na de verkiezingen, als vv-lid, zelf ook op deze manier een wezenlijke bijdragen te leveren.”

Actief voor het Waterschap

De cursus ‘Actief voor het Waterschap’ is dit voorjaar samen georganiseerd met ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat. De cursus besloeg vier avonden in april en mei en is woensdag 27 juni afgesloten met een excursie naar gemaal Schilthuis op het Oostplein in Rotterdam en de afvalwaterzuivering Kralingseveer naast de Van Brienenoordbrug in Rotterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio