9 C
De Bilt

IJsselgemeenten gebruikt juiste beslagvrije voet

IJsselgemeenten heeft de beslagvrije voet voor mensen met schulden in de bijstand goed berekend. IJsselgemeenten verzorgt bijstandsuitkeringen voor mensen uit Capelle, Krimpen en Zuidplas. In de media kwam deze week het nieuws dat 200 gemeenten een fout hebben gemaakt met de beslagvrije voet. Daardoor moesten mensen meer aflossen op schulden dan wettelijk mag.

beslagvrije voet

Als iemand schulden heeft, kan een deurwaarder beslag leggen op het inkomen. Krijgt die persoon een uitkering uit de bijstand? Dan legt de deurwaarder beslag op de uitkering. Zo komt de deurwaarder terecht bij IJsselgemeenten, want die betaalt de uitkeringen voor Capelle, Krimpen en Zuidplas. IJsselgemeenten berekent dan de beslagvrije voet. Dit is het bedrag dat mensen over moeten houden om van te leven. Dat is 95 procent van de uitkering. 5 procent van de uitkering mag voor afbetalen van schulden worden gebruikt.

Vakantiegeld niet meegeteld

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ontdekte dat in 200 gemeenten de beslagvrije voet niet goed is berekend. Het vakantiegeld was in deze gemeenten niet meegeteld bij het inkomen. Daardoor moesten mensen in die gemeenten te veel geld besteden aan het aflossen van hun schulden.

Bij ons wel goed

Wethouder Werk en Inkomen van Zuidplas, Jan Willem Schuurman: “Wij zijn tevreden dat in Capelle, Krimpen en Zuidplas wel alles goed is gegaan. Ons doel is dat iedereen mee kan doen in onze gemeenten. Genoeg geld overhouden om van te leven, ook bij schulden, is daarbij heel belangrijk. We willen niet dat schulden verder oplopen.”

Meer informatie

Meer informatie over de beslagvrije voet staat op de website. Vragen over de uitkering? Neem dan contact op met IJsselgemeenten via de informatielijn: 010 – 2848457 of socialezaken@ijsselgemeenten.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio