Bob van Staveren: “Na 50 jaar rijles geven, vind ik het nog altijd leuk”

Ouderkerk aan den IJssel – Het komt niet meer vaak voor dat mensen lang voor een zelfde baas werken. Vroeger was een carrière van 40 jaar bij de baas redelijk gewoon. Toch is het pas echt bijzonder, wanneer je als eigen baas al meer dan 50 jaar hetzelfde vak uitoefent en er nog steeds plezier in hebt. Bob van Staveren heeft die mijlpaal inmiddels overschreden.

Rijopleiding in militaire dienst

In 1968 haalde Van Staveren zijn opleiding tot rijinstructeur, nota bene bij de Koninklijke Landmacht tijdens zijn dienstplicht. Na 5 maanden kon hij al aan de slag met zijn eigen rijschool in Rotterdam. “Ik ben geboren en getogen in Overschie en daar ben ik begonnen. Soms spreek ik zelfs nog oud-leerlingen uit die tijd. Vanaf het begin had ik het eigenlijk meteen al druk. Weken van 60 tot 70 uur waren toen heel normaal”, aldus de rijschoolhouder.

Al vroeg naar Ouderkerk verhuisd

Begin jaren ’70 werd er in Ouderkerk aan den IJssel een nieuwe wijk gebouwd met mooie woningen voor die tijd. Voor Bob en zijn vrouw een mooie gelegenheid om daar hun ‘eigen stekkie’ te maken daar. Inmiddels geeft hij vanuit Ouderkerk ook al ruim 45 jaar les aan beginnende bestuurders. Met de Overschiese periode meegerekend nu dus meer dan 50 jaar.

Geleidelijke veranderingen, slechtere mentaliteit

In de loop van zijn werkzame leven, is het verkeer een beetje met hem ‘meegegroeid’. Van Staveren laat weten: “De veranderingen zijn allemaal langzaam en geleidelijk aan gegaan. Er is niet een bepaalde periode waarin dat opvallend groot was. Wat ik wel merk dat is dat de verkeersmentaliteit een stuk slechter is geworden. Mensen kunnen zich makkelijker dan vroeger een luxe, snelle auto veroorloven en dat is meestal niet bevorderlijk voor het sociale gedrag in het verkeer.”

Rijschoolhouder is geen examinator

Op de vraag of Van Staveren zelf ook rijexamens afneemt, antwoord hij resoluut dat dit niet kan. “Ik ben van de startgeneratie rijschoolhouders en natuurlijk was vroeger alles eenvoudiger geregeld. Maar als je examinator wilt zijn voor het CBR, dan moet je echt je eigen rijschool opgeven. De kans op belangenverstrengeling is anders te groot. Zo zal een leerling van mij ook nooit getoetst worden door een examinator die ik persoonlijk ken. Ook daar houdt het CBR rekening mee.”

Ook zelf bij de les blijven

Als je een rijschool hebt en instructeur bent, betekent dat overigens niet dat je zomaar door kan ‘kachelen’. Ook Van Staveren moet iedere vijf jaar opnieuw een examen afleggen om zijn bevoegdheid als instructeur te behouden. “Natuurlijk houdt dat je scherp, maar om de 5 jaar is wel veel.”

“Ik ga nog niet stilzitten thuis”

Ondanks dat Bob van Staveren allang met pensioen zou mogen, geeft hijzelf aan het vak nog veel te leuk te vinden om nu al te stoppen. “Kijk, ik hoef geen 40 tot 60 uur meer te werken om de kost te verdienen. Toch blijf het les geven aan leerlingen van alle leeftijden gewoon geweldig om te doen. Er is veel diversiteit, sociale contacten en iedere rit is net weer anders. Dus ik ga nog niet stilzitten thuis”, laat hij weten.

Vrouw, kinderen en kleinkinderen

Toch voegt Van Staveren er nog wel aan toe dat hij het ook heerlijk vindt om bij zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen te zijn en gewoon te genieten van het leven. “Het liefste met een bakkie koffie erbij, dat wel”, zo besluit de welbespraakte Van Staveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img