8.9 C
De Bilt

Burgemeester onthult herdenkingsbord Oorlogsslachtoffers Bergambacht

Donderdag 1 juni heeft burgemeester Pauline Bouvy-Koene op de begraafplaats in Bergambacht een herdenkingsbord voor vier oorlogsslachtoffers onthuld. De burgemeester hield een toespraak waarin ze het grote belang van blijvend herdenken de oorlogsslachtoffers benadrukte. Op het herdenkingsbord zijn vier foto’s geplaatst en een korte levensgeschiedenis van bijzondere Bergambachtenaren.

Namen op het herdenkingsbord

Geertje van den Heuvel geb. 16 april 1904 Bergambacht

Geertje werkt als dienstbode bij weduwe Anna Grootes-Noest in Den Haag. Zij woont in de wijk Bezuidenhout. 

In het aangrenzende Haagse Bos worden door de Duitsers V2-raketten opgeslagen. De Royal Air Force (RAF) krijgt op 3 maart 1945 de opdracht om dit te bombarderen. Door een fout in de navigatieopdracht vielen de bommen op de wijk Bezuidenhout in Den Haag. De ongehuwde Geertje van den Heuvel staat op het moment van bombarderen buiten op straat. Zij is één van de bijna 550 dodelijke slachtoffers van dit bombardement. 

Eerst wordt Geertje in Den Haag begraven. 

Op 8 november 1945 is zij in Bergambacht begraven in het graf met nummer VII / 267

Pieter Marinus Berkouwer, geb. 18 september 1918 Bergambacht 

Pieter maakt deel uit van het 3e Regiment Infanterie (3RI). Hij is in het Brabantse Mill gemobiliseerd als onderdeel van de Peel-Raamstelling als op 10 mei 1940 de Duitsers ons land binnenvallen. De meeste soldaten van het 3RI zijn afkomstig uit de regio Rotterdam. Ten minste vijf van hen komen uit de Krimpenerwaard.

[Naast Pieter zijn dit Willem Adrianus Uittenbogaard uit Haastrecht, Pieter de Bruin uit Gouderak en Johannes Nobel en Gerrit de Vries uit Krimpen aan den IJssel, die allen sneuvelen.]  In het Brabantse Mill liep een spoorlijn van Duitsland naar Nederland. Via deze lijn kwam in de vroege morgen van 10 mei een trein met Duitse soldaten in Nederlands uniform ons land binnen. 

Pieter maakt deel uit van de sectie zware mitrailleurs van 1ste Luitenant R. Leenknegt. Onder druk van de vijand moeten ze hun stelling verlaten. Hierbij wordt Pieter in zijn rug geraakt en gedood. Door 1ste Luitenant G. Bleeker wordt hij in een veldgraf langs de weg begraven. Op dit graf wordt een eenvoudige houten paal met zijn identiteitsplaatje en helm geplaatst. Later wordt Pieter begraven in het dorpje Zeeland. Na de oorlogsdagen is de familie ingelicht. Een broer identificeert hem. Op verzoek van burgemeester en wethouders van Bergambacht wordt Pieter Berkhouwer op 15 juni 1940 herbegraven op deze begraafplaats.

Op 18 mei 1949 ontvangt Pieter Berkouwer postuum het Oorlogsherinneringskruis met de gesp.

Pieter ligt begraven in het graf met nummer VI nr. 246 

Pieter Kool, geb. 15 september 1922 Bergambacht

Pieter wordt geboren op een boerderij aan de Lekdijk-West in Bergambacht. Om aan verplichte tewerkstelling in Duitsland te ontkomen gaat hij bij een boer in de Noordoostpolder werken. De Duitse belofte dat een boerenknecht in de Noordoostpolder niet in Duitsland hoefde te werken, bleek een loze belofte. Half november 1944 vindt een razzia plaats op de boerderij. De dochter van de boer wil met Pieter vluchten om aan gevangenschap te ontkomen.

Pieter ziet dat niet zitten. Hij wordt opgepakt. Via het spoor Meppel – Zwolle wordt hij vervoerd naar het Duitse Emsbüren, kreis Lingen. Dit is net over de grens bij Denekamp. Daar loopt hij difterie op en krijgt hij hartkrampen. Aan de gevolgen hieraan overlijdt Pieter Kool op 11 maart 1945 in een R.K. ziekenhuis. Hij wordt op de Duitse R.K. begraafplaats begraven. Op 20 februari 1952 vindt de herbegrafenis plaats op deze begraafplaats. 

Pieter Kool lig begraven in het graf met nummer VII/294

Jan van der Woude, geb. 28 juni 1923 Bergambacht    

Van beroep is Jan van der Woude plateelschilder/-bakker. Hij werkt bij de Plateelbakkerij Schoonhoven aan de Wal in Schoonhoven. Via het Gewestelijk Arbeidsbureau in Gouda wordt Jan voor de Abeitseinsatz te werk gesteld. Op 23 september 1942 vertrekt hij om in Duitsland te gaan werken. Jan overlijdt op 5 februari 1944 in een ziekenhuis te Luchau, Landkreis Dippoldiswalde. Op 12 mei 1949 is Jan van der Woude herbegraven op deze begraafplaats. Op zijn graf staat een monument van de Oorlogsgravenstichting.

Jan ligt begraven in het graf vak VII nummer 294

Allen zijn nu dus vermeld op het onthulde herdenkingsbord.

Herdenkingsborden

De gemeente Krimpenerwaard hoopt dat er met het plaatsen van herdenkingsborden blijvende aandacht is voor de oorlogsslachtoffers en hun verhalen. Eerder werden herdenkingsborden geplaatst op de begraafplaats in Krimpen a/d Lek, Lekkerkerk, Gouderak, Haastrecht en Willige Langerak. Het is de bedoeling dat ook oorlogsslachtoffers op de overige begraafplaatsen in de gemeente een herdenkingsbord krijgen. Om hen te eren en nooit te vergeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio