13.3 C
De Bilt

Burgemeester Krimpen schaamteloos en ongeschikt

Krimpen aan den IJssel – In en rondom Krimpen is het geen verrassing meer dat burgemeester Martijn Vroom zich graag uitlaat op Facebook over allerlei zaken en daarbij soms de plank mis slaat. Hij heeft zich nu echter de woede van een groot deel van Nederland op de hals gehaald met een schaamteloos Facebook bericht.

Schaamteloos met boeken over Nazi’s

Met een rare kwinkslag laat hij op zijn Facebook weten dat de elite geen boeken meer zou lezen. Hij haalt hierbij boeken uit zijn studietijd ‘tevoorschijn’ – met foto’s – over het gevaar van het naziregime. Hoewel niet letterlijk, lijkt hij een verwijzing naar Forum voor Democratie te maken als een vergelijkbaar gevaar.

Volop kritiek in landelijke media

De uitlatingen van Vroom zijn zeker niet onopgemerkt gebleven. Op zijn Facebook pagina stromen de kritische reacties binnen. Het AD publiceerde ook al een artikel over deze zoveelste misstap van de burgemeester. Het televisieprogramma WNL op Zondag had o.a. Theo Hiddema, Hans Wiegel en Joost Eerdmans te gast. Deze laatste haalde Vroom aan als voorbeeld van ongepaste en ongenuanceerde uitlatingen die (net als bij Pim Fortuijn) angst moeten zaaien en zeker niet passen bij iemand in de functie van burgemeester. Hiddema van Forum snapt niet dat deze intellectuele armoede 20 jaar na Fortuijn nog steeds gebezigd wordt. Hans Wiegel adviseerde de gemeenteraad om een stevig gesprek met hun burgemeester aan te gaan.

Inwoners Krimpen verontwaardigd

In Krimpen aan den IJssel werd Forum de tweede partij en had dus veel kiezers aan zich gebonden. Velen van hen zijn dan ook verontwaardigd over het Facebook bericht van Vroom. “U bent onze burgemeester. Dan kan u zoiets niet zeggen. U hoort boven de partijen te staan. Schande”, zo viel uit één van de opmerkingen te lezen.

Politiek Krimpen roept Vroom op het matje

De coalitiepartijen Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen hebben het presidium bijeen geroepen voor maandagavond, waar Vroom tekst en uitleg mag geven. Fractievoorzitter van Leefbaar Krimpen, Jeffrey van der Elst, laat weten dat Martijn Vroom echt te ver is gegaan en het zichzelf erg moeilijk heeft gemaakt.

Vroom heel nonchalant over eigen bericht

Al eerder kwam de Krimpense burgemeester onder vuur te liggen met misplaatste humor over een voetbalwedstrijd. Ook dat leverde hem de nodige kritiek op. De ophef over zijn gewraakte Facebook post nu lijkt Vroom niet te raken. Met woorden draait hij om de hete brij heen en legt alle verantwoordelijkheid bij de lezer neer, die ‘hem niet begrijpt’.

Petitie online om Vroom te ontslaan

Op de website Petities 24 is zelfs een petitie online gezet om de burgemeester van Krimpen aan den IJssel uit de ambtelijk macht te zetten. In korte tijd lijken inwoners ook hun ongenoegen blijken door voor de petitie te tekenen.

Positie wordt onhoudbaar

Een burgemeester die zo vaak de aandacht vraagt met de verkeerde dingen en de ongeschiktheid voor zijn functie daarmee aan blijft tonen, solliciteert blijkbaar naar zijn ontslag. Of Vroom wellicht ‘een gezellig glaasje’ had gedronken voordat hij het bericht plaatste is onbekend, maar ergens heeft hij blijkbaar de controle verloren over zijn eigen functioneren. Dan verdient hij hulp. Mocht hij hier wel helder over hebben nagedacht, spreekt dat eerder tegen hem, dan voor hem en maakt deze misstap nog kwalijker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio