10.6 C
De Bilt

Burgemeester Vroom opgeroepen tot openbare verklaring in debat

Van onze redactie – Krimpen aan den IJssel – Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel heeft zich de woede op de hals gehaald van meerdere partijen in zijn gemeente. Aanleiding is zijn gewraakte Facebook bericht waarin hij volgens partijen op een ongepaste wijze communiceerde over politiek. Hij trok een enigszins verhulde vergelijking tussen Forum voor Democratie en Nazisme. Dit haalde de landelijke media.

In eerste verklaring geen spijt

WNL op Zondag, het AD, de Telegraaf, RTV Rijnmond en ook wijzelf berichtten hier eerder over. Hij haalde zijn bericht echter niet van Facebook. Bij enkele media kreeg Vroom de kans op een weerwoord en een verklaring, maar betoogde daarin geen spijt te hebben van zijn uitspraken. Vooral dat laatste steekt meerdere Krimpense partijen nog het meest. Facebook heeft het bericht overigens wel verwijderd.

Oproep tot uitleg en debat in openbaar

Maandagavond is het presidium in Krimpen bij elkaar gekomen om over de positie van Vroom te spreken. Dit zijn alle fractievoorzitters, de griffie en de burgemeester zelf. Stem van Krimpen wil o.a. samen met Leefbaar Krimpen en de PvdA, dat de burgemeester volgende week donderdag in een speciale, openbare raadsvergadering, uitleg geeft over zijn uitlatingen en spijt betuigd.

Ook Krimpens Belang wil openheid

Krimpens Belang laat aan Regio Online weten, dat zij ook vinden dat de uitleg en spijtbetuiging van Vroom niet alleen aan de fractievoorzitters mag voorbehouden zijn. “Martijn Vroom is burgemeester van alle raadsleden, maar vooral van alle inwoners van Krimpen. Wij hechten aan een zorgvuldig traject en willen Vroom daarom de kans bieden in een openbare raadsvergadering uitleg te geven. Zo kan iedereen zich een eerlijke mening vormen, in alle openheid”, zo melden Sethi Plaisier en Saskia Bijl-van Schooten van Krimpens Belang.

Inwoners heb recht op duidelijke verklaring

Ook overige genoemde partijen vinden dat Vroom niet alleen aan hen, maar vooral aan de inwoners van Krimpen die verklaring schuldig is. Met een dergelijk bericht toont Vroom aan niet in staat te lijken mensen met elkaar te verbinden of boven de partijen te staan. De verschillen vergroten en polariseren behoren volgens onze redactie niet tot de taakomschrijving van een burgemeester.

Spijtbetuiging binnenkamers onvoldoende

Uit een persbericht van Stem van Krimpen blijkt dat Vroom nu wel spijt heeft betuigd, maar zich blijkbaar onvoldoende bewust is van de impact die hij heeft veroorzaakt. Hoewel sommige fracties Vroom nog wel de hand boven het hoofd willen houden, lijkt hij nu toch echt een gele kaart te krijgen. Als zijn uitleg en spijtbetuiging in een openbare raadsvergadering voldoende en oprecht zijn, betekent dit waarschijnlijk wel een laatste waarschuwing voor deze burgemeester!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio