9.3 C
De Bilt

Burgemeester Vroom oprecht spijt, maar wel motie van treurnis

Krimpen aan den IJssel – Op dinsdagavond 2 april was er op aanvraag van meerdere raadsleden een speciale openbare raadsvergadering, waarin burgemeester Martijn Vroom zich moest verantwoorden voor een door hem geplaatst Facebook bericht, dat veel stof deed opwaaien, ook in de landelijke pers.

Diverse afwegingen voor debat

Het was voor Vroom zeker geen makkelijke avond. Alle partijen waren het er over eens dat het gewraakte bericht ongepast en fout was. Partijen D66 en PvdA wezen er op dat dit niet de eerste keer was dat Vroom een ongepast statement gaf via sociale media. Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen vroegen zich hardop af of de burgemeester in staat zou zijn zich in de toekomst te onthouden van dit soort zaken. Krimpens Belang liet weten het debat te willen om zo alle raadsleden en burgers de kans te geven, om de antwoorden van de burgemeester zelf te horen, die eerder al in gesloten setting waren gegeven in het Presidium. CDA, SGP en Christen Unie vonden het debat eigenlijk overbodig na de besloten spijtbetuiging van de burgemeester. Opvallend genoeg was ook de VVD geen voorstander.

Burgemeester Vroom oprecht en persoonlijk

In eerste termijn kreeg Martijn Vroom het woord. Hij was duidelijk aangeslagen door alles wat gebeurt was. Hij wilde niet ingaan op de inhoud van het bericht, om zo de schijn te voorkomen dat hij zichzelf goed wilde praten. Hij betuigde niet alleen spijt over het bericht, maar gaf ook aan dat het door hem verkeerd was ingeschat en hij en hij alleen de oorzaak van de ophef was. Verder liet hij weten dat hij het daarom ook zijn taak vond het beschadigde vertrouwen met raad, maar vooral ook inwoners te herstellen. Hij wil daarom graag met inwoners in gesprek. Hij wil met inwoners in gesprek, bij hen op locatie, om hun vragen aan te horen en te beantwoorden.

Blijven zoeken naar balans op Sociale Media

Burgemeester Vroom gaf ook aan dat hij getwijfeld had of hij helemaal moest stoppen met sociale media, maar kwam toch tot de conclusie dat dit hem in contact naar burgers helemaal zou afsluiten, wat ook niet wenselijk is. Wel gaf hij aan zijn grenzen in het soort berichtgeving sterk aan te willen scherpen en nodigde iedereen in Krimpen ook uit hem daarop aan te mogen spreken.

Motie van Treurnis

In tweede termijn kwamen Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, PvdA, D66 en Krimpens Belang met een motie van Treurnis. Dit stuitte op fel verzet bij SGP, VVD, ChristenUnie en het CDA. Partijen van de motie gaven diverse verklaringen voor de motie. Voor D66 was het ‘nu twee keer in de fout, bij de derde bent u uit’, Stem van Krimpen benadrukte dat Vroom echt moet bewijzen dit signaal begrepen te hebben, maar hem die kans wel te willen geven, Leefbaar Krimpen sprak van een gele kaart, de PvdA wees erop dat de burgemeester andere keuzes moet leren maken en Krimpens Belang benadrukte dat de motie uitspreekt teleurgesteld te zijn in de burgemeester, maar hem het volle vertrouwen te geven dit te herstellen.

Vroom aanvaard motie en gaat zich inzetten

Martijn Vroom liet na een schorsing nogmaals weten dat hij verantwoordelijk is voor het herstel van de opgelopen schade en de motie te zullen aanvaarden. Tot slot liet hij weten dat mensen hem altijd al konden bereiken om aan te geven als zij het oneens waren met hem, en dit ook hadden kunnen doen bij dit bericht. De motie werd in stemming gebracht en met 11 tegen 9 stemmen aanvaard.

Insprekers met een naar randje

Er waren 4 insprekers aan het begin van de avond. Eén inspreker vond het gedrag van de burgemeester niet passen bij de profielschets die met inwoners was opgesteld voor zijn functie. Drie anderen lieten weten deze openbare vergadering niet te begrijpen. De heer De Bruin hield ook de uitspraken van de heer Baudet tegen het licht, de heer Keereweer vond dat de excuses binnenskamers voldoende waren geweest. Meest opvallende spreker was de zoon van SGP raadslid Hugo van der Wal, die een fel betoog afstak over het feit dat Krimpen geen regenbooggemeente moest zijn, maar eenkleurig. Een standpunt dat tegen een inclusieve samenleving lijkt en in zijn geheel niet paste bij deze avond en hem ook op openlijke kritiek kwam te staan van Saskia Oudshoorn van Stem van Krimpen. “Krimpen is wel een regenbooggemeente, met alle kleuren!”

Vroom zal zich moeten bewijzen

Afsluitend was de conclusie in ieder geval dat de burgemeester zelf zal moeten laten zien geleerd te hebben van deze jammerlijke misser op Facebook. Gehoopt wordt dat hij zijn vele goede kanten in zal zetten, vertrouwen zal herstellen en de Krimpense gemeenschap als een echte burgemeester ten dienste zal zijn. In zijn ambt hoort het kunnen omgaan met kritiek en het hebben van zelfreflectie. De kou is uit de lucht, maar de burgemeester heeft zich een nieuwe taak moeten stellen.

© Regio Online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio