15.7 C
De Bilt

D66 Krimpen weigert in te stemmen met meerjarenbegroting

Tijdens de raadsvergadering van 5 november heeft de D66 fractie niet ingestemd met de meerjarenbegroting 2021-2024. “Cijfermatig is het kloppend gemaakt, maar achter de cijfers schuilt een sombere toekomst met aanzienlijke financiële tekorten” aldus fractievoorzitter Larry Köster. D66 voert een aantal dossiers aan waarvan de financiële effecten door het college worden genegeerd.

Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt

Volgens D66 is de meerjarenbegroting geen reële weergave van de financiële positie van Krimpen aan den IJssel. Het college presenteert een structureel dekkende begroting, maar op een aantal belangrijke dossiers zijn de financiële risico’s die nu al ingeschat kunnen worden niet meegenomen. Köster stelt: “Het college ontwijkt de financiële uitdagingen die in de komende jaren voor ons liggen en die op dit moment al redelijk in omvang bekend zijn. En dus is het zeer waarschijnlijk dat we te maken krijgen met flinke tekorten op de jaarrekeningen.”

Hoofdpijndossiers

D66 benoemt vier dossiers waarvan ze financiële problemen verwacht.

  • Voor de gevolgen van de coronacrisis is geen kostenpost opgenomen in de begroting.
  • Voor het project Grote Kruising is de co-financiering voor een bedrag van 19 miljoen nog steeds ongedekt. Het college erkent het risico maar neemt geen risicovoorziening op. Een voorbeeld van struisvogelpolitiek waarin alle fracties meedoen.
  • Voor het wegvallen van het Eneco-dividend van 330.000 euro is geen compensatie opgenomen, men hoopt dat een raadswerkgroep de oplossing vindt.
  • Voor het sociaal domein is er geen enkele zekerheid dat er een einde wordt gemaakt aan de jaarlijks terugkerende overschrijdingen.

Niet evenwichtig door de crisis

D66 stelt vast dat het huidige college een tussencollege is omdat er in maart 2022 gemeenteraadsverkiezingen zijn. “Dan kan en mag je niet verwachten dat het college in zijn korte beleidsperiode echt orde op zaken kan stellen” aldus Köster, “daar kan ik het college niet op aanspreken. Maar wel op het motto evenwichtig door de crisis. Die evenwichtigheid zien wij in deze begroting echter niet terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio