14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

DCV ziet lening €175.000 als molensteen om nek

Krimpen aan den IJssel – Voetbalvereniging DCV kan een lening van € 175.000 tegemoet zien. Dit is tijdens de besluitvoorbereidende commissievergadering van donderdag 11 juni besloten, omdat DCV volgens de verkregen informatie in ernstige financiële problemen verkeerd.

Wordt voetballen niet te duur voor DCV?

Het forse bedrag van € 175.000 moet binnen 5 jaar terugbetaald worden aan de gemeente. Leefbaar Krimpen (LK) vraagt zich af of het voetballen dan nog duurder moet worden. Dat wordt een behoorlijke uitdaging voor DCV. Raadslid Oscar Suijk van LK wijst op de grote nadelen van deze lening aan de voetbalvereniging, met name voor de noodzakelijke toekomstplannen om DCV en het sportcomplex weer te laten groeien en bloeien, zoals ook in januari 2020 in de raad is besproken.

Haalbaarheidsonderzoek

Destijds behandelde de raad nog het Haalbaarheidsonderzoek DCV, waarin de noodzakelijke mogelijkheden werden onderzocht om tot overeenstemming te komen over de ontwikkeling en realisatie van een duurzame en toekomst bestendig voetbalsportaccommodatie in Krimpen aan den IJssel. De keuze tussen renovatie en/of vernieuwing van het sportcomplex is besproken, maar hierover is nog geen besluit genomen. De investeringen hiervoor zijn namelijk fors. De investeringen bedragen circa 4 tot 5,5 miljoen euro en de jaarlijkse exploitatielasten zijn circa €350.000. Daarvoor heb je wel een financieel sterke vereniging nodig.

Vertrouwen in bestuur

Leefbaar Krimpen laat weten vertrouwen te hebben in de plannen van het nieuwe bestuur van DCV, maar ziet dat de hoge kosten van de aflossing van de lening een forse impact heeft. Ook op haar plannen om DCV weer levensvatbaar te maken. “Dit moet je niet willen, er zijn betere oplossingen”, aldus Suijk.

Andere oplossing nodig

Leefbaar Krimpen ziet dan ook niets in de oplossing om DCV te helpen met een forse lening die in 5 jaar volledig moet worden terugbetaald. Dit is een financiële molensteen om de nek van de voetbalvereniging aldus raadslid Suijk. Als je echt van het sportcomplex en de voetbalvereniging houdt en deze wilt behouden, dan moet je met een andere oplossing komen.

Maatschappelijk nut

Alle fracties in de gemeenteraad erkennen het nut en de maatschappelijke bijdrage van deze sportvereniging, maar de portemonnee trekken is er voor alsnog niet bij, het blijft bij een forse lening. In het verleden en recent nog heeft de gemeente wel geld vrijgemaakt voor andere maatschappelijk belangrijke organisaties. Zo werd de kinderboerderij geprivatiseerd, maar nog wel even opgeknapt voor ruim 900000 euro. Ook de Tuyter kon recent nog rekenen op een flink bedrag van ruim 300000 euro om verbeteringen aan te brengen. En wat dacht u van het zwembad waar nog jaarlijks veel geld naar gaat. 

Voorstel

Leefbaar Krimpen zal bij de eerst volgende raadsvergadering (25 juni) een voorstel indienen waarin wordt opgeroepen om DCV echt te helpen. In de besprekingen met DCV omtrent de aanpak van het sportcomplex is  reeds gesproken over de mogelijkheid van overname van de grond door de gemeente. Ons voorstel is dan ook om dit nu te doen. Hiermee zorg je dat de vereniging kan voldoen aan haar betalingsverplichtingen zonder jaarlijks te moeten voldoen aan het betalen van een forse afbetaling. Mocht aankoop nu niet mogelijk zijn dan stellen wij voor om het bedrag eenmalig als gift te verstrekken.

Gezamenlijk werken aan renovatie of nieuwbouw

Met deze financiële steun kan DCV samen met de gemeente werken aan de renovatie en/of nieuwbouw van het sportcomplex wat hard nodig is om de toekomst van DCV en het sportcomplex veilig te stellen. Een duurzame verbouwing betekent voor het complex en DCV forse reductie aan energiekosten in de toekomst. Daarnaast zijn investeringen in kleedkamer en gebouw noodzakelijk onder andere. t.b.v. het damesvoetbal en de gewenste groei. Een lening van € 175.000,– zou ervoor zorgen dat de renovatie / nieuwbouwplannen nog verder worden uitgesteld, mogelijk pas nadat de lening over 5-6 jaar is afbetaald.

Voortbestaan voorop

Wat Leefbaar Krimpen betreft zorgen wij voor het voortbestaan van onze sportverenigingen in deze moeilijke tijden en investeren wij hierin, daar waar nodig. Het bestuur van DCV heeft inmiddels laten weten zich door bovenstaandeoproep enorm gesteund te voelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio